Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Duda Ernő immunológus a Keljfeljancsiban: Kontinensre kiterjedő szabályozással lehetett volna megfékezni a vírus terjedését

Létrehozva:

Az egyes országoknak össze kellett volna fogni. 

Fiala János a Keljfeljancsi csütörtöki adásában folytatta szerdai beszélgetését Duda Ernő immunológussal. A műsorvezető szerint a pandémia eleje óta fejetlenség van a kommunikációban, a politikában a világban. Mint mondta az első hullám után, amikor kutatásokra támaszkodva a tudósok jelezték, hogy nem sok fertőzött volt itthon, az emberek elengedték magukat. Később, mikor már valóban elkezdett terjedni a vírus, akkor pedig a „jön a farkas” felkiáltás már nem hatott, szkeptikusabbak lettek. 

Mivel azonban a politika továbbra sem változtatott a kommunikáción a vírusról való gondolkodás nem javult, a helyzet szerinte csak rosszabb lett. „A tájékoztatás teljes csődje van” – mondta az akkori és a mostani helyzetre utalva. 

Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professor emeritusa kérdésre elmondta, mit gondol a helyzetről. Szerinte a koronavírus – noha nagymértékben megnehezítette az életünket – nem okozott akkora pusztítást, mint amekkorát korábbi betegségek okoztak. 

„Azt hiszem, és nyomatékosítom, hogy az emberiségnek elképesztő mázlija van azzal, hogy egy ilyen kevéssé ragályos és ilyen kevéssé halálos ez a vírus. Ennél vannak jobban terjedő és halálosabb vírusok. Úgy érzem, nagyon finom lecke volt a természet részéről, hogy figyelmeztetett bennünket, hogy készüljünk fel ennél ragályosabb és pusztítóbb helyzetekre.” – mondta Duda. 

Fialát meglepte a válasz. „Ha a főpróba rossz, nem baj, majd az előadás jól sikerül?” – kérdezte. 

Duda kifejtette száz éven keresztül a COVID-hoz fogható járvány nem volt a világon, „az a téves nézet uralkodott el az emberekben, hogy a modern orvostudománynak köszönhetően ez nem fordulhat elő. Túlzott optimizmus volt bennünk.” – mondta. Hozzátette, Kínában azért tud sikeresebb lenni a védekezés, mivel óriási ország lévén egységes szabályrendszert alkalmaznak. 

„Európa hülyébbnél hülyébb megoldásokat csinál” – mondta Duda. Hozzátette, Európa egészének, tehát kontinentális szinten kellett volna egységes döntéseket hozni, hogy hatékonyan megfékezzük a járványt. Példákat is hozott. 

„Január közepén kellett volna lezárni a reptereket vagy csak úgy átengedni a Kínából érkező utasokat, hogy ellenőrzik őket. Január közepén karanténba kellett volna vonulni annak, aki onnan jön.” – mondta. Kifejtette, Olaszországban sok kínai származású ember él, ezért terjedhetett el ott a leghamarabb. Ha pedig már januárban egységes döntések születtek volna Európában, kisebb lett volna a baj.  

Fiala hosszan fejtegette véleményét a vakcina helyzetről is. Mint mondta nem érti mi iránt kellne bizalommal lenni, hiszen a vakcináció tekintetében mindenki mást mond.

„Az egyesült államok egyik legjelentősebb kutatója azt kérte a politikusoktól, hogy maradjanak ki ebből az egészből” – mondta Duda, hozzátette, ez szerinte sehol a világon nem sikerült. 

Kérdésre, hogy bízhatunk-e az orosz vagy a kínai vagy más egyéb vakcina hatásában, Duda Ernő azt javasolta, “mindenki olyan vakcinával oltassa be magát, amit az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyott”. 

A beszélgetés egyébként kissé fagyos hangulatban telt, később Fiala újra felhívta Dudát a műsorban, hogy a teremtett feszültségért bocsánatot kérjen. Bocsánatot is nyert.

Legnépszerűbb cikkeink