Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Napok kérdése és patikákban is lehet kapni Covid-gyorstesztet

Létrehozva:

Képünk illusztráció. Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Ujjbegyvérből azonosítja be a teszt a fertőzöttséget.

A Biosynex Autotest Covid-19 az első olyan, Magyarországon forgalomba kerülő gyorsteszt, amit otthoni használatra is engedélyeztek. A hazai gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszköz szaküzletekben a napokban lesz kapható a termék, melynek segítségével a múltban, tünetekkel vagy azok nélkül lezajlott fertőzések is azonosíthatóak – írja a Napi.hu

Mint írják, emellett a gyorsteszt jó megoldás lehet azok számára is, akik már megkapták a Covid-19 elleni védőoltást, és szeretnének meggyőződni arról, hogy biztosan kialakult náluk a védettség a fertőzéssel szemben.

Ez egy immunokromatográfiás gyorsteszt, ami az antitestek jelenlétét képes kimutatni egy csepp ujjbegyvérből. A gyorsteszt segítségével azonosítani lehet a nehezen felismerhető fertőzöttséget is, valamint azokat az embereket, akik betegek voltak, de felépültek. Mivel a teszt a szervezet vírusra adott válaszreakcióját mutatja ki, az éppen kezdődő fertőzést nem jelzi.

A gyorsteszt egy vizsgálat elvégzésére alkalmas eszközöket tartalmazza. A teszt eredménye tíz perc alatt meglesz, ugyanakkor fontos, hogy a leolvasással nem szabad 20 percnél többet várni. A gyorsteszt pontossága az elvégzett vizsgálatok alapján megközelíti a 100 százalékot.

Legnépszerűbb cikkeink