Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ma döntenek a korlátozásokról, mindenki egyre elégedetlenebb

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Mindenki egyre elégedetlenebb a jelenlegi korlátozások miatt, de leginkább talán a vendéglátósok. Ma délután kormányülésen döntenek a továbbiakról.

Néhány nappal ezelőtt egy nagykanizsai vendéglátóegység, a Resti Presszó & Söröző osztotta meg Facebook oldalán, hogy megelégelték a korlátozásokat, február elsején kinyitnak. Panaszuk szerint annak ellenére, hogy a korlátozásokat kifogástalanul betartották, nem kaptak támogatást az államtól, így az újbóli kinyitással és helyben fogyasztással „a normális élet reményében” fejezik ki véleményüket.

A 168 óra Kelfeljancsi című reggeli rádióműsorában is már két napja a vendéglátás a téma. Kedden Horváth Adrián, egy szombathelyi férfi számolt be arról, hogy Én kinyitok! címen Facebook csoportot hozott létre. Úgy gondolja, ha a vendéglátóhelyek nyáron be tudták tartani az előírásokat, akkor ez ugyanúgy most is működhetne.

A szerdai adásban pedig megszólalt a pénteken 60 napra bezáratott és félmilliós bírsággal sújtott Madách téri Központ egyik tulajdonosa. A kis, családias vendéglátóegység is arról számolt be, hogy nagyon nehéz éven vannak túl. A tavaszi első lezárások során a tulajdonosok saját tartalékaikból fizették ki a személyzetet, és megigényelték az állami támogatást, ami azonban azóta sem érkezett meg.

Több politikus is úgy látja, nem tartható a jelenlegi helyzet. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője például ma Soproni Tamás, terézvárosi momentumos polgármester posztját osztotta meg. „Ez az igazságtalanság így nem mehet tovább! A momentumos polgármester ésszerű javaslatai alkalmasak a vendéglátás megmentésére: nyissák ki a vendéglátóhelyek teraszait, tegyék lehetővé a beoltottaknak a benti fogyasztást, és tolják ki a kijárási korlátozás időpontját” – fogalmazta meg véleményét. Soproni Tamás szerint a lelki teher most már óriási az embereken, ezért lenne szükség a korlátozások enyhítésére, például, hogy az emberek egészségügyi sétát tehessenek vagy sportolhassanak akár éjszaka.

Ujhelyi István nemcsak a vendéglátásra, de a kultúrára is kiterjesztené az enyhítéseket: szerinte eljött az ideje annak, hogy ha korlátozottan is, de nyissanak meg a múzeumok, a könyvtárak, az állatkertek, a vendéglátóhelyek, a szállodák, a színházak, a cirkuszok, a mozik – írja a Jelen.

A kormány részéről Kovács Zoltán nyilatkozott az MTI-nek. A kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának, de minden a vakcinán múlik, vagyis attól függ a nyitás időpontja és üteme, hogy az ország milyen gyorsan tud vakcinához jutni – mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn.

Egy biztos, nagy érdeklődéssel várja mindenki a mai döntést, hogy kiderüljön: hogyan alakul az életünk a következő hónapokban.

Legnépszerűbb cikkeink