Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Merkel és Biden nagyobb nemzetközi fellépésről egyeztetett a koronavírus ellen

Létrehozva:

Angela Merkel német kancellár telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel hétfőn – közölte a német szövetségi kormány szóvivője.

A kancellár gratulált Joe Biden beiktatásához, és kiemelte, Németország kész részt venni a nemzetközi problémák megoldásában az európai és transzatlanti partnereivel közösen – áll Steffen Seibert közleményében.

A kancellár és az amerikai elnök egyetértett, hogy több nemzetközi erőfeszítés szükséges a koronavírus-világjárvány leküzdéséhez. A kancellár ezzel összefüggésben üdvözölte, hogy az Egyesült Államok visszatér az Egészségügyi Világszervezetbe (WHO), az ENSZ nemzetközi közegészségügyi ügynökségébe.

A német kormányfő és az amerikai elnök külpolitikai ügyekről is tárgyalt, mindenekelőtt az Afganisztán és az Irán körüli kérdésekről, valamint kereskedelempolitikáról és klímavédelemről. Az utóbbival kapcsolatban Angela Merkel ugyancsak üdvözölte Joe Biden döntését, hogy az Egyesült Államok visszatér a 2015-ös párizsi nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodás aláírói közé.

Angela Merkel egyben meghívta az amerikai elnököt, hogy amint a járványhelyzet megengedi, látogasson el Németországba – ismertette a német kormány szóvivője.

Joe Biden a január 20-i beiktatása után a külföldi partnerei közül elsőként országa két szomszédjának vezetőjével, Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel és Andrés Manuel López Obrador mexikói elnökkel egyeztetett telefonon, majd tárgyalt Boris Johnson brit kormányfővel, az Európai Unió tagállamainak vezetői közül pedig elsőként Emmanuel Macron francia elnökkel. Angela Merkel a második tárgyalópartnere az EU-s vezetők sorában.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink