Connect with us

Magyarország

Vizsgálóbizottságokkal ellenőrizné a kormány munkáját az ellenzék

Létrehozva:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A bizottságok a gazdasági válság kezelésére, a járvány elleni védekezésre és a vakcinabeszerzésekre vonatkozó kormányzati döntéseket vizsgálnák.

Országgyűlési vizsgálóbizottságok létrehozását kezdeményezi a hat ellenzéki párt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati döntésekkel kapcsolatban.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd hétfői közös nyilatkozatukban azt írták:

három parlamenti bizottság felállítását kezdeményezik, amelyek a gazdasági válság kezelésére, a járvány elleni védekezésre és a vakcinabeszerzésekre vonatkozó kormányzati döntéseket vizsgálnák.

A hat pártból álló ellenzéki szövetség indoklása szerint a bizottságokra azért van szükség, mert a magyar kormány “rendkívül későn és rosszul” reagált mind a koronavírus-járvány, mind a nyomában kialakult gazdasági válság által előidézett kihívásokra, és rengeteg olyan hibás – az egészségügyet és a gazdaságot érintő – döntést hozott, amelyeknek a “mai napig súlyos következményei vannak”.

A kormány “többszörösen cserben hagyta” a vállalkozásokat és a munkavállalókat, bizonytalanságban tartja a lakosságot az oltási tervvel kapcsolatban, a kínai vakcina beszerzéséről pedig úgy döntött, hogy annak fejlesztője nem is kezdeményezte az oltóanyag engedélyeztetését az Európai Gyógyszerügynökségnél, így ezzel az oltóanyaggal kapcsolatban a lakosság részéről nagyfokú bizalmatlanság alakult ki – írták a közleményben.    

Az ellenzéki pártok szerint a vizsgálóbizottságok munkája hozzájárulhat a jövőbeli kihívások sikeresebb kezeléséhez, amellyel több ember életét és megélhetését lehet megmenteni, ezért – mint írták – elvárják a kormánypárti képviselők támogatását a bizottságok felállításához.

Hamar reagált a közleményre a Fidesz képviselőcsoportja is: azt írták: Korózs Lajos először egy álmentőssel készített kamuvideót az egészségügy lejáratására, “majd odáig süllyedt, hogy halálozási statisztikákat hamisított”, írták.

A kormánypárt nagyobbik frakciója szerint elfogadhatatlan, hogy “a járvány elleni védekezést folyamatosan támadó baloldal” egy ilyen embert tart a legalkalmasabbnak az egészségüggyel is foglalkozó testület élére.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink