Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

 Müller Cecília szerint a második oltást követően erőteljesebb reakciók jelentkezhetnek

Létrehozva:

Képünk illusztráció/ MTI/Vasvári Tamás

Ezek közé tartozik például a bőrpír, egy-két napig tartó láz, vagy hőemelkedés, de fáradtság, levertség is kialakulhat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos operatív törzs hétfői tájékoztatóján elmondta, kedvezően alakulnak a magyar járványadatok -írta a Hvg. Az elhunytak száma is csökkenést mutat, a gyógyultak száma pedig növekszik – tette hozzá.

Müller szerint a járvány kezdete óta figyelik a vírus mutálódását (köztük a brit variánst), ami a koronavírus egyik jellegzetessége. „Egy jelentőseb mutálódás révén megváltozik a vírus tulajdonsága, ez járványügyi szempontból is fontos adat” – mondta.

Kitért rá, hogy zajlanak a védőoltások beadásai, a szociális és idősotthonokban is, és hogy 9473 fő már megkapta a második oltását is. Ők hamarosan teljes védettséget élveznek, noha nekik továbbra is vigyázniuk kell, ugyanis, mondta a tisztifőorvos,nincs olyan vakcina, amely 100 százalékos védettséget nyújtana.

Müller Cecília közölte: hétfőn és kedden 36 270 főnek Pfizer-BioNTech típusú oltóanyag érkezik az országba, vasárnap pedig a Moderna küld 9000 lakosnak elegendőt. A tisztifőorvos szerint mindegyik vakcina működik, és mindegyik bővíti azt a “fegyvertárat”, amellyel a vírus ellen védekezni lehet.

Beszélt arról is, hogy rengeteg vakcinát kötöttek le, de azt egyelőre nem tudni, hogy ezek mikor érkeznek, és milyen mennyiségben. Szerinte ezért is született meg az a megállapodás, hogy egymillió embernek elegendő orosz Szputnyik V vakcinát szereznek be, amelyek több részletben, 30-60-90 napos időkülönbséggel érkeznek majd az országba. Ugyancsak tárgyalás zajlik a kínai Sinopharm vakcinájának eléréséről is – jelezte a tisztifőorvos, aki méltatta az oltás mögötti technológiát.

Müller Cecília kitért a vakcináltság miatti, esetleges reakciókra is, amelyek a második oltást követően erőteljesebben jelentkezhetnek. Ezek közé tartozik például a bőrpír, egy-két napig tartó láz, vagy hőemelkedés, de fáradtság, levertség is kialakulhat.

Ezek ugyanakkor természetes következmények, amelyek mind az oltóanyag hatásosságát mutatják szerinte.

Az elmúlt hétvégén a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt összesen 569 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, a kijárási tilalmat 1471-en szegték meg és két esetben döntöttek vendéglátó üzlet ideiglenes bezárásáról – mondta Kiss Róbert alezredes.

Az újságírói kérdések egyike arra vonatkozott, kell-e maszkot viselni kirándulás alkalmával. Kiss Róbert ezt egy hosszabb válaszban úgy magyarázta: a zöld területeken nem kötelező maszkot viselni, a távolságot ugyanakkor tartani kell.

 

 

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink