Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Falus András a Keljfeljancsiban: „Kicsit más lesz a világ ideig, óráig”

Létrehozva:

Az immunológus professzor Fiala János Keljfeljancsi című reggeli műsorában beszélt a védőoltásokról.

Az immunológus professzor az Élet és Irodalom legutóbbi számában publikált írást „A vakcinákrul” – A közösségi immunitás ethosza és a közjó címmel. Ebben a cikkben az akadémikus részletesen ír arról, hogyan működnek a védőoltások, mi az az „immunmemória”, milyenek a már forgalomban lévő covid-19 elleni védőoltások, és hogy mi mozgatja az oltásellenességet.

Fiala János szerint Falus András írása kicsit olyan, mintha „a népet a térdére ültetné” és elkezdené elmagyarázni, amit kell. Ami Fiala szerint azért problematikus, mert „soha nem volt még akkora kakofónia” e tekintetben, mint most van.

A műsorvezető többek között azt kérdezte az akadémikustól, az emberek vajon tudatosabban fognak-e élni a járvány után, és oda fognak-e figyelni arra, hogy az immunrendszerük megfelelő állapotú legyen. Falus szerint igen, mert a járvánnyal összefüggő pánik, rémület és hisztéria megmarad az ez emlékezetünkben.

Mint az akadémikus mondta „kicsit más lesz a világ ideig-óráig”, éppen úgy, ahogy nagy háborúk utána általában a békevágy a jellemző.

Fiala arról is kérdezte Falus Andrást, mit kezdhetünk azokkal az állításokkal, melyek szerint a beoltott emberek is fertőzőképesek lehetnek. Falus szerint ez kacsa, mint mondta, eddig is voltak védőoltások, amelyek hatékonyak különféle járványos betegségek ellen. A koronavírus elleni vakcina is ilyen. Az akadémikus ugyanakkor megjegyezte, a tudomány soha nem fog olyan bombasztikus válaszokkal szolgálni, mint a politika.

A műsorban vendég volt Csernus Imre, a népszerű pszichológus, ami a hétvégén megnyitotta Egerben található kávézóját, amely eddig a járványügyi védekezés jegyében zárva tartott. Csernus azt mondta, kinyitottak, csak elvitelre szolgálnak ki, és támogatják a lengyel és olasz vendéglátósok által is támogatott „Én kinyitok”-mozgalmat. Csernus beszélt arról, hogy a kávézó kinyitása után a rendőrség háromszor, a NAV két alkalommal tartott vizsgálatot bejelentések alapján, ám a nyilvántartással összefüggésben szabálytalanságot nem találtak.

Bauer Tamás, a DK politikusa a múlt héten a Facebookon posztolt az édesapájáról, akiről a nyilvánosságban leginkább ÁVH-ás múltja miatt szokott szó esni. Bauer édesapja az idén lenne 100 éves, a poszt elég nagyot futott a kormányközeli sajtóban. Fiala erről a kérdezte a 74 éves politikust. Bauer azt mondta, soha nem tagadta, hogy édesapja „annak az erőszakszervezetnek volt fontos szereplője, amely igazából terrordiktatúrává tette a rendszert”.

Legnépszerűbb cikkeink