Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Bauer Tamás a szülei ÁVH-s múltjáról beszélt Fiala János műsorában

Létrehozva:

Bauer Tamás. Fotó: MTI/ Beliczay László

Bauer Tamás a múlt héten a Facebookon posztolt az édesapájáról, akiről a nyilvánosságban leginkább ÁVH-ás múltja miatt szokott szó esni. Bauer édesapja az idén lenne 100 éves. A DK politikusa Fiala János vendége volt a Keljfeljancsi című reggeli műsorban.

A poszt nagyot futott a kormányközeli sajtóban, annak ellenére, hogy Bauer szüleinek állambiztonsági szerepvállalása régóta ismert.

Bauer azt mondta, soha nem tagadta, hogy édesapja „annak az erőszakszervezetnek volt fontos szereplője, amely igazából terrordiktatúrává tette a rendszert”. Az édesapjáról való megemlékezést, mint mondta, egyrészt az indokolja, hogy századik évforduló csak egyszer van. Másrészt mint hozzátette, ő maga 40-50 éve közszereplő, ezen belül a rendszerváltás óta az országos politikának is résztvevője, és gyakran tapasztalta, hogy az utcán őt leszólító emberek az apjával kapcsolatban tesznek megjegyzéseket. Mint mondta, ezekben az utcai találkozásokban az apját gyakran „Körmös Bauerként” nevezték meg, ennek az elnevezésnek az eredetét ő azonban, mint mondta, nem ismeri.

Mint mondta, akkor is tudott a szülei szerepvállalásáról, amikor az még nem múlt volt, hanem jelen. Bauer apja 1953-ig dolgozott az ÁVH-nál, Bauer Tamás akkor mindössze 7 éves volt.

Bauer arról is beszélt, a szülei az illegális kommunista mozgalomban is részt vettek, ahol  Péter Gábor volt az úgynevezett „felső kapcsolatuk”.

Bauer az apjával viszonylag keveset beszélt erről az időszakról, levéltárban sem kutatta a történteket.

Bauer arról is beszélt, azt csak később tudta meg, hogy a 80-as években őt magát is megfigyelte az állambiztonság, és róla is születtek jelentések abból az időből, amikor a demokratikus ellenzés perifériáján létezett.

„Nem tudom rekonstruálni, hogy mi mikor vált számomra ismertté, de azt, hogy ők az ÁVH tisztjei voltak, gyerekkorom óta tudtam” – mondta Bauer Tamás. Azt, hogy ez pontosan mit jelent, arról a 80-as években sikerült képet alkotnia.

Fiala János felvetette azt is, hogy a „szaksajtó szerint” a szülei később is tartották a kapcsolatot és „összejártak” Péter Gáborral, az ÁVH egykori vezetőjével. Bauer azt mondta erről nem tud.

„Ha apám nem jogász lett volna, hanem költő, és nem lettek volna részesei az illegális ellenállásnak a német megszállás idején, és nem lett volna Péter Gábor a kapcsolatuk, akkor egész más módon élték volna át a Rákosi korszakot.” – mondta Bauer Tamás, hozzátéve, a szülei akkor is kommunisták lettek volna, de nem kellett volna ilyen súlyos felelősséggel szembenézniük.

Bauer azt mondta, két fontos dolgot állított a posztjában. A kevésbé fontos, hogy a körömletépés vádja, amellyel az apját illetik „nem igaz, nem került elő semmilyen dokumentum, ami ezt alátámasztja”. A másik, hogy a szülei ÁVH-s múltja egyenes következménye volt az ellenállói múltjuknak.

 

Legnépszerűbb cikkeink