Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Több orosz városban őrizetbe vették a Navalnij mellett tüntetőket

Létrehozva:

Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

A politikai megmozdulások elleni hatósági fellépés megfigyelésére szakosodott OVD-Info szerint moszkvai idő szerint kora délutánra 330 embert állítottak elő. 

 

A Mihail Hodorkovszkij emigráns orosz ellenzéki politikus által finanszírozott MBH Media szerint Moszkvában 60, Szentpéterváron több mint 50 embert szállítottak el. A hatóságok szerint iratellenőrzés történik. A Meduza ellenzéki hírportál szerint 

a többtucatnyi városra kiterjedő megmozdulásokban több tízezren vesznek részt. 

A Távol-Keleten elkezdődött tüntetések Szibéria és az Ural településeit, majd Moszkvát és Szentpétervárt is elérték.

Az Eho Moszkvi rádió helyszíni jelentése szerint

Moszkva belvárosában, a Puskin téren több ezren gyűltek össze, és Szentpéterváron is ezrek próbálnak bejutni a Szenátus térre. 

Több helyen a mobilinternet lelassulására panaszkodtak a tüntetők, a szolgáltatók szerint azonban csak helyi túlterheltségről lehet szó.

A hatóságok már a szombati tüntetéseket megelőzően őrizetbe vettek ismert ellenzékieket, nem engedélyezett tüntetések szervezése vagy fiatalkorúak felbujtása címén. Közülük többeket előzetes letartóztatásba helyeztek vagy megbírságoltak.

A közösségimédia-szolgáltatókat az elmúlt napok folyamán felszólították, hogy távolítsák el a tüntetésre buzdító bejegyzéseket, amelyeket a hivatalos szervek törvénysértőnek tekintenek. A hatóságok emlékeztettek rá, hogy 

a koronavírus-járvány miatt gyülekezési tilalom van érvényben. 

Az oktatási minisztérium felhívással fordult a szülőkhöz, hogy a megmozdulásoktól tartsák távol gyerekeiket, és szervezzenek közös családi programot szombatra.

Az orosz külügyminisztérium pénteken Telegram-bejegyzésben kifogásolta, hogy a moszkvai amerikai nagykövetség a honlapján olyan részletes tájékoztatást tett közzé a tervezett tüntetések helyszíneiről és időpontjairól, amely szerinte meghaladta a saját állampolgárai védelméhez szükséges figyelmeztetést.

Az elkülönítőben tartott Navalnij pénteken videoüzenetet tett közzé az Instagramon, amelyben közölte, hogy 

pszichikai értelemben kiegyensúlyozott, és nem foglalkozik az öngyilkosság gondolatával.

A tiltakozásokat azt követően hirdették meg aktivisták, hogy a berlini gyógykezelésről hazatérő Navalnijt január 17-én késő este a moszkvai repülőtéren őrizetbe vették. A másnap megtartott bírósági tárgyalásról, amely elrendelte a politikus 30 napos előzetes letartóztatását, a közösségi médiában maga Navalnij is tüntetésre hívta fel a híveit.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink