Connect with us

Nagyvilág

Megugrott az öngyilkosságok száma Japánban a koronavírus miatt

Létrehozva:

Tokió, 2021. január 6. Védőmaszkos gyalogosok tükröződnek egy tokiói üzlet kirakatán, a japán főváros Ginza negyedében 2021. január 6-án. Japán a koronavírus harmadik hullámával küzd és csak a fővárosban több mint 1591 új megbetegedést regisztráltak egy nap alatt, ami negatív rekord a járvány kitörése óta. MTI/EPA/Franck Robichon

Főleg a nők és a fiatalok veszélyeztetettek.

Japánban tizenegy év óta először nőtt tavaly az öngyilkosságok száma, a rendőrségi adatok 3,7 százalékos növekményt mutatnak, de a nők esetében jelentős, 14,5 százalékos volt a növekedés, és a fiatalok körében is sokkal többen vetettek véget saját életüknek, mint az elmúlt években, amit szakértők a koronavírus-járvánnyal hoznak összefüggésbe.

A rendőrség pénteki tájékoztatása szerint tavaly 3,7 százalékkal, 20 919-re nőtt az öngyilkosságok száma. A férfiak esetében folytatódott az elmúlt tizenegy évben tapasztalható csökkenő tendencia, 13 943 férfi lett öngyilkos, ami egyszázalékos esést jelent a 2019-es évhez képest. A nők esetében viszont 14,5 százalékkal 6976-ra nőtt az öngyilkosságok száma, öt év óta legnagyobb arányban.

A Kyodo hírügynökség által idézett szakértők szerint a járvány miatt nőtt a távmunkában dolgozók száma, bizonytalanabbá vált a foglalkoztatás, nőttek a gyerekneveléssel járó terhek, ami több stresszt okozott nőknek, mint a férfiaknak.

Legutóbb 2009-ben nőtt az öngyilkosságok száma, amikor a világgazdasági válság súlyosan érintette a japán gazdaságot, rendkívül sok volt a vállalati csőd és a munkahelyi leépítés.

A tavalyi évben 440 diák vetett véget életének önkezével, megdöntve az 1986-os tragikus rekordot, amikor 401 öngyilkosság történt. Az öngyilkosságok zömét középiskolások követték el.

A felmérésből ítélve a diákoknak megrázkódtatást okozott a visszatérés a tantermi oktatásra a járvány miatti ideiglenes távoktatás után. A járványnak kedvezőtlen érzelmi és lélektani hatása volt, de az öngyilkosságok számának növekedése részben azzal is magyarázható, hogy több híresség vetett véget önkezével saját életének.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink