Connect with us

Nagyvilág

A levélszavazatok nagyot dobtak a CDU új elnökének támogatottságán

Létrehozva:

Viszont Angela Merkel kancellár legrosszabb eredményét sem tudta beérni. 

A koronavírus-járvány miatt online tartott elnökválasztó kongresszuson aratott győzelme után levélben leadott szavazatokkal is megerősítették a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségében Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai kormányfőt, a szavazás eredményét pénteken közölték a párt berlini székházában. Laschet a 955 érvényes szavazatból 796-ot kapott meg, így

83,35 százalékos támogatottsággal lett hivatalosan a legnagyobb német kormánypárt új elnöke.

A levélszavazásra azért volt rá szükség, mert a német jogszabályok nem ismerik a pártelnökválasztás online megoldását. Így a küldöttek papíron, postai levélben is szavazhattak. Miután Armin Laschet a január 16-án tartott digitális választáson legyőzte jelölttársait, a levélszavazáson egyedüli jelöltként indult.

Eredménye jelentősen javult az online választáson elért 52,6 százalékhoz képest.

Ez annak tulajdonítható, hogy sokan támogatták azok közül, akik az előző heti kongresszuson még valamelyik vetélytársára szavaztak.

Ez a fejlemény azt jelzi, hogy a párt felsorakozik új vezetője mögött – mondta Armin Laschet az eredményhirdető sajtótájékoztatón. Ugyancsak a párt egységének jeleként értékelte a magas részvételi arányt, rámutatva, hogy a 1001 szavazásra jogosult kongresszusi küldött közül 980-an vettek részt a levélválasztáson.

Armin Laschet a CDU 9. elnöke. A párt elnökválasztásainak történetében 52,6 százalékos eredménye közepesnek számít, alig haladja meg az előző elnök, Annegret Kramp-Karrenbauer 2018-ban elért 51,8 százalékát. A formalitásból tartott levélszavazáson elért 83,35 százalék sem kimagasló, nem éri el a kettővel korábbi elnök, Angela Merkel kancellár legrosszabb eredményét, a 2004-es 88,4 százalékot.

Az országos közvélemény-kutatások alapján a CDU/CSU 2009, 2013 és 2017 után ismét nagy előnnyel az első helyen végezhet a Bundestag-választáson. Támogatottsága a legutóbbi mérések szerint a 34-37 százalékos sávban mozog, nagyjából 15 százalékponttal meghaladva a második helyen álló Zöldek 19-21 százalék körül támogatottságát. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink