Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szétköltözteti a kuratórium a Színház- és Filmművészeti Egyetemet

Létrehozva:

A kancellár szerint ha az oktatás újraindul, nem lesz mi ellen tiltakozni.

Az önkényesen, a hallgatók és a tanárok megkérdezése nélkül kinevezett kuratórium úgy döntött, azzal veszi elejét az egyetem őszihez hasonló blokádjának, hogy

a főváros több pontjára költözteti szét az eddig összetartozó és egy helyen működő képzéseit.

Az MTI arról tudósított, hogy a filmes képzés új kampusza a Naphegyre, a Duna TV volt székházába költözik, ami az SZFE Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének otthona lesz.

Szarka Gábor kancellár szerint meglepő volt, hogy a hallgatók a Vas utcában egy olyan létesítményt védtek, ahol

„évtizedes pusztulatot”

lehetett találni, ilyen körülmények közé ugyanis senkit nem lehetett visszaengedni.

Szintén elköltözetik a kollégistákat: az új kollégiumban jelenleg „az utolsó simításokat” végzik, ezt követően jelentik be a helyszínt.

A színész- és az elméleti képzés helyszíne ugyanakkor továbbra is a Szentkirályi utca és az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz, a Duna TV volt székházában pedig a filmes képzés zajlik majd. 

Arra a kérdésre, hogy nem tartanak-e a hallgatói tiltakozások folytatásától, a kancellár elmondta: ha valaki látja az új helyszíneket és tudja azt, hogy nem változik az osztályfőnökök személye, akkor reményei szerint nem lesz mi ellen tiltakozni.

Szarka az Ódry Színpadról elmondta, ez egy államosított, az egyháztól elvett létesítmény. A modellváltás során ezért „az igazságot helyre kell állítani”: 

az lenne a legjobb, ha az épület visszakerülne „jogos tulajdonosához”.

A kancellár szerint az SZFE vezetése abban bízik, hogy február második felétől külön engedéllyel bizonyos részterületeken újraindulhat a gyakorlati oktatás.

Legnépszerűbb cikkeink