Connect with us

Nagyvilág

A Fehér Ház sajtófőnöke adatokat, átláthatóságot és a szabad sajtóval szembeni tiszteletet ígér

Létrehozva:

A washingtoni Fehér Ház / forrás: MTI/EPA/Yuri Gripas

Minden hétköznap lesz koronavírus-sajtótájékoztató Washingtonban.

A valóság és az átláthatóság kormányzásba való visszaemelését ígérte a Fehér Ház új sajtófőnöke szerdán a Joe Biden elnök washingtoni beiktatása után néhány órával megtartott első sajtóértekezletén. A Barack Obama korábbi amerikai elnök idején a külügyminisztérium vezető szóvivőjeként dolgozó 

Jen Psaki az újságíróknak azt mondta, “mély tisztelettel viseltetik a szabad és független sajtó demokráciánkban játszott szerepe iránt”.

Jen Psaki professzionális és civil hangnemet ígért, ellentétben Donald Trump volt elnökkel és vezető munkatársaival, akik nem egyszer a “hamis hírek” terjesztőiként bántak a sajtó képviselőivel – írta a Reuters hírügynökség.

“Lesznek olyan pillanatok, amikor nem értünk egyet, és bizonyosan lesznek olyan napok, amikor akár a tájékoztató jelentős részeiről is más lesz a véleményünk. De közös a célunk, hogy pontos információkat osszunk meg az amerikai emberekkel” – idézte szavait a Reuters.

Biden arra készül, hogy “visszaemelje az átláthatóságot és a valóságot a kormányzásba, hogy akkor is az igazat osszuk meg, ha azt nehéz elfogadni” 

– tette hozzá. Psaki elmondása szerint a hétköznapokon várhatóan minden nap lesz fehér házi sajtótájékoztató, ahol egészségügyi tisztségviselők is a sajtó rendelkezésére állnak majd, hogy elmagyarázzák a koronavírus-járvány megfékezésére tett erőfeszítéseket.

Trump elnök idején – emlékeztet a Reuters – a Fehér Ház kitiltott a tájékoztatókról egyes hírközlő szerveket, amelyeket túlságosan is kritikusnak talált, és előnyben részesítette a kameramentes háttérbeszélgetéseket a televíziós közvetítésű napi sajtóértekezletekkel szemben.

A hírügynökség szerint Joe Biden szerdán a közel ezer frissen kinevezett szövetségi tisztségviselőnek és az elnöki stáb szenátusi jóváhagyást nem igénylő tagjainak tartott online ceremónián hangsúlyozta, hogy közszolgálatot és egymás iránti tiszteletet vár tőlük.

“Ha bármikor velem dolgoznak, és meghallom, hogy tiszteletlenül bánnak egy másik kollégával, vagy lekezelően beszélnek valakivel, ott helyben elbocsátom magukat” – figyelmeztette az elnöki stáb tagjait.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink