Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Kalapács alá kerül Napóleon saját visszaemlékezése az austerlitzi csatáról

Pesti Hírlap

Létrehozva:

A kis káplár Hannibal cannaei taktikájával győzte le a túlerőben lévő osztrák-orosz seregeket.  

Árverésre bocsátják január végén Bonaparte Napóleon száműzetésben írt beszámolóját az 1805-ös győztes austerlitzi csatáról.

A 74 oldalas kéziratot Napóleon maga diktálta Szent Ilona szigetén

hűséges segédjének, Henri-Gatien Bertrand tábornoknak, és számos javítást eszközölt rajta, kihúzott szavakat és kézzel hozzáírt megjegyzéseket a margóra.

Az austerlitzi csata, a három császár csatája Napóleon legfényesebb győzelmeinek egyike volt 1805-ben az orosz-osztrák hadsereg ellen.

Napóleon beszámolója felöleli a csata előkészületeit, magát az ütközetet, és tartalmazza a Bertrand által rajzolt csatatervet is. Napóleon nem egyes szám első személyben ír magáról, helyette “a császár mondta” megjegyzést használta. A száműzött császár részletezte az összes alkalmazott

taktikát ellenfelei meggyőzésére arról, hogy a francia haderő gyenge.

A kézirat árverését Napóleon halálának 200. évfordulója alkalmából tartja az Arts et autographes galéria, amely január 27. és 30. között bemutatja a dokumentumot. A kikiáltási ár egymillió euró.

A kézirat már az 1970-es évek óta a galéria tulajdonában van, Jean-Emmanuel Raux, a galéria tulajdonosa a kéziratot Bertrand örököseinek dokumentumai között találta meg egykoron. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink