Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Jourova: komoly összegeket blokkolhatunk Magyarországtól és Lengyelországtól

Létrehozva:

Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke szerint nem fognak habozni az uniós költségvetési kifizetések megállításánál, amennyiben a magyar és a lengyel kormány nem enged a vitás kérdésekben.

Az állam- és kormányfők erős eszközt adtak az Európai Bizottság kezébe a jogállamisági rendelet elfogadásával, amelyet alkalmazva jelentős pénzeket blokkolhatnak az állami beruházások kifizetésénél – nyilatkozta Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke az orsztrák Der Standard lapnak. 

Véleménye szerint a jogállamiságért, a szabadságért és a demokráciért kell küzdeni, amiben segítségükre lesz a január 1-je óta hatályban lévő rendelet. A lap szerint hiába próbál időt nyerni a magyar és a lengyel kormány azzal, hogy a jogállamisági rendelet szövegét az Európai Bíróságra viszi várhatóan februárban, a Bizottság nem fog habozni az uniós költségvetési kifizetések megállításával, ha a magyar vagy a lengyel kormány nem enged a vitás kérdésekben. 

A cikk szerint Magyarországon az igazságszolgáltatás, a média és a kisebbségi jogok helyzete vezetett jogállamisági problémákhoz, míg Lengyelországban az igazságszolgáltatás letámadását nehezményezi a Bizottság. Jourova szerint ezek vezettek végül a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárásokhoz, amelyek szerinte évek óta eredménytelenül folynak, mivel a szavazati jog felfüggesztéséhez egyhangú döntés kellene a tagállamok között, de a két kormány egymást kölcsönösen védené egy ilyen szavazásnál.

Jourová szerint az ehhez hasonló eljárások frusztrálóak és használhatatlanok, és egyelőre nincsen az uniós eszköztárban hathatós eszközök az ezek ellen való fellépésre. Erre lehet szerint jó eszköz a kifizetések megvonása. 

(Index)

Legnépszerűbb cikkeink