Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Az Unió nem, de Menczer Tamás tud kínai vakcináról tárgyaló uniós országokról

Létrehozva:

Sorban állnak az országok, de az államtitkár erről nem beszélhet.

Kevés a vakcina, viszont örülne neki, ha ez nem így lenne – erről Menczer Tamás beszélt az ATV Start című műsorában. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerint az orosz és a kínai vakcina esetében is a magyar szervezeteknek végig kell menniük az egészségügyi protokollon. Az orosz vakcinával egyelőre nem oltottak, abból hatezer darab érkezett meg, aminek a laboratóriumi vizsgálata lezajlott, valamint zajlik a további együttműködés az orosz partnerrel, akik jelezték, hogy van további kapacitás.

Menczer korábban azt állította, hogy uniós országok sora áll sorban a kínai vakcináért, erről azonban az Unió nem tud.  „Az Európai Bizottságnak nincs tudomása róla, hogy 14 európai ország tárgyal a kínai Covid-19 elleni vakcina beszerzéséért” — válaszolta egy újságírói kérdésre Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos brüsszeli sajtóértekezletén, Menczer kijelentésére reagálva.

Menczer szerint azért nem tud az uniós biztos arról, hogy sorban állnak a vakcináért, mert neki nem szóltak, őket viszont sokan keresték. „Ha felkérek egy munkára valakit, és nem tudja jól elvégezni, akkor keresek egy másik céget, aki el tudja végezni, de erről már az az előzővel nem beszélgetek, miért tenném” – magyarázta az államtitkár. Diplomáciai forrásokból van információja arról, hogy sorban állnak az országok, erről nem beszélhet, de szerinte néhány héten belül több ország neve is nyilvánosságra kerül.

A 16 ezer lélegeztetőgépből egyelőre nem történt értékesítés, ez a folyamat továbbra is zajlik. Nyolcezer körüli számot fognak értékesíteni. A védekezés több országban olyan formában működött – aminek mi nagyon örülünk -, hogy lélegeztetőgépre kevesebben kerültek” – mondta Menczel a korábban nagy mennyiségben beszerzett sélegeztetőgépkkel kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy nem akarták vagy nem tudták eladni, azt válaszolta: „ha van érdeklődő, mi értékesítjük. Inkább azt kívánom, hogy ne legyen kereslet”.  (ATV)

Legnépszerűbb cikkeink