Connect with us
Nemzeti konzultáció

Nagyvilág

43,5 év börtönt kapott Facebook-posztja miatt egy nő Thaiföldön

Létrehozva:

A helyi bíróság szerint a nő felségsértést követett el. 

Példátlan szigorral büntettek meg egy thaiföldi nőt az uralkodó megsértése és rágalmazása címén: 43 és fél évet kell börtönben töltenie a közösségi médiára feltöltött tartalmai miatt a bíróság keddi ítélete szerint. A nő 2014-ben Facebookra és YouTube-ra rakott ki olyan hangfelvételeket, amelyekkel a bíróság értékelése szerint felségsértést követett el. 

A bíróság korábban 87 év börtönt szabott ki a nőre, azonban mivel bűnösnek vallotta magát, a bíróság a felére enyhítette a büntetést.

Jogvédők élesen bírálták a súlyos büntetés kiszabását. A felségsértést szankcionáló – sokak szerint – ellentmondásokkal teli jogszabály alapján például egy-egy Facebook-bejegyzés kedvelése miatt is szabtak már ki büntetést. A bíróságnál nemcsak az uralkodóház tagjai tehetnek panaszt, hanem bárki, amennyiben úgy érzik, valaki megsértette vagy rágalmazta őket. Az utóbbi tizenöt évben a jogszabályt leginkább politikai fegyverként használták fel.

Az utóbbi egy évben viszont a demokratikus reformokat sürgető fiatal tüntetők azt is követelni kezdték, hogy újítsák meg a monarchia intézményét, amelyre sok thaiföldi szinte szentségként tekint. A demonstrálók azt kifogásolták, hogy túl sok hatalom összpontosul az uralkodó kezében, ráadásul működését nem is lehet elszámoltatni. A bíráló hangok miatt november óta a hatóságok mintegy 50 embert őrizetbe vettek, és felségsértés címén vádat emeltek ellenük.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink