Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Szabad Európa: Nem a vakcina kevés, a beadás lassú

Létrehozva:

MTI/Balogh Zoltán

Az elérhető számok alapján Magyarországon a napi átlagos oltási sebesség 7-8 ezer körüli lehet a jobb napokon. Ezzel a sebességgel nagyjából nyárra tudnánk beadni a kormány szerint március végéig beérkező vakcinamennyiséget – írja a Szabad Európa

Bár kissé ad hoc időközönként tájékoztat az állam arról, hogy épp hány oltást sikerült beadni az érintetteknek, nagy vonalakban azért mostanra képet lehet alkotni a hazai átoltási sebességről.

Ha a kezdeti napok zavaraitól eltekintünk, akkor december 31-re 5 110 ember kapta meg az első oltását, január 18-ra pedig 123 188 főről beszéltek. Ez átlagosan kicsit több mint napi 6,5 ezres oltási sebességet jelent.

Ez a sebesség nem állandó, volt, amikor 8 ezer fölé is gyorsult, de például az elmúlt négy nap adatait nézve átlagosan napi 6,8 ezer alatti oltási szám jön ki.

A Magyarországra megérkezett eddigi csaknem 260 ezer adag oltásból így kevesebb mint a felét, durván 123 ezret adtunk be.

Azt is közreadta a kormány, hogy „Brüsszeli forrásból kevesebb mint félmillió ember beoltására elegendő vakcina érkezik Magyarországra március végéig”. Ez az eddigi, kevert kormányzati szóhasználat alapján dupla annyi, tehát kevesebb mint egymillió adagot jelenthet.

A csaknem egymillió adagot viszont ezzel az oltási sebességgel nagyjából május közepére tudnánk kiosztani az érintetteknek. Ha sikerülne tartósan felgyorsulni átlagosan napi 8 ezer oltásra, akkor a március végéig hátralévő 73 nap alatt 584 ezer oltást tudnánk beadni. Tehát csaknem egymillió adagból még több százezer maradna március végén.

Az mindegy ebből a szempontból, hogy olyanok kapják-e ezeket, akiknek ez az első oltása, vagy adott esetben a másodikat kapják, az első után 3-4 héttel később.

„A kormány lassúnak tartja a Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzést és szállítást”, írja a kormányzati tájékoztató honlap. De ha tartósan ezzel a sebességgel tudjuk csak a beoltani az embereket, akkor az oltási kapacitás a szűk keresztmetszet, és távol vagyunk attól, hogy a készlethiány Magyarországon tartósan probléma lehessen.

Legnépszerűbb cikkeink