Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A holokauszt tanulsága gyermekeinknek is fontos

Létrehozva:

Fotó: Bazánth Ivola - 168 óra archív

Hetvenhat éve szabadították fel a budapesti gettót, ennek alkalmából Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija volt vendége ma reggel Fiala János Keljfeljancsi című reggeli műsorának.

A budapesti gettó felszabadításának 76. évfordulója alkalmából 76 órán keresztül emlékeznek meg online a zsido.com közösségi platformjain. Az online műsorfolyam három nagyjából 25 órás blokkból áll, beszélgetések, személyes visszaemlékezések és filmvetítések formájába. A harmadik blokk ma este kezdődik, így aki szeretne még tud csatlakozni a megemlékezéshez.

„Ahogy időben távolodunk a holokauszttól, egyre kevesebb a személyes emlék. A ma élő nemzedékek többsége, már nem rendelkezik személyes tapasztalatokkal a tragédiáról. Ezért az emlékezést meg kell próbálni elmélyíteni személyessé tenni, és az ilyenkor szokásos nyilatkozatokon túl meg kell próbálni mindannyiunk számára érthetővé tenni, hogy mi volt ennek a felfoghatatlan tragédiának a lényege” – mondta Köves Slomó.

Fiala János a műsorban felvetette, hogy az egyes évfordulók nem mindenki számára egyformán fontosak. A műsorvezető szerint sokszor előfordul, ha valaki elmulaszt megemlékezni egy mások számára fontos évfordulóról, akkor azt az érintettek sérelmezhetik.

A vezető rabbi erre azt mondta, az emlékezés valóban sok esetben a sérelmi identitások versengéséről szól.

„A családjaink és közösségeink számára fontos megemlékezésben – ami borzasztóan nehéz – próbáljunk meg eltávolodni a sérelmi identitástól. A holokausztról való megemlékezést nem lehet kizárólag a zsidóság tragédiájához kötni, hiszen végső soron mégiscsak arról beszélünk, hatszázezer magyar állampolgárt végzett ki a náci Németország és a velük kollaboráló akkori magyar államigazgatás” – mondta Köves Slomó.

Szerinte az emlékezés csak akkor tud értelemmel szolgálni, ha nem azért emelünk ki egy esemény, mert csak az a fontos, a többi pedig nem, hanem azért, mert a benne rejlő személyes tragédiák mindenki számára érthető tanulságokkal szolgának.

„A holokauszt univerzális tanulsággal rendelkező történet, amely a gyermekeinknek, az unokainknak is fontos” – fogalmazott a vezető rabbi.

Legnépszerűbb cikkeink