Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

10 millió gyereket veszélyeztet éhínség Afganisztánban

Létrehozva:

Fotó: MTI/EPA/Ghulamullah Habibi

Hozzávetőleg 10 millió gyereket fenyeget az éhínség Afganisztánban 2021-ben – figyelmeztetett a Save the Children (Mentsük meg a Gyerekeket) nevű nemzetközi segélyszervezet kedden.

A londoni székhelyű Save the Children közleménye szerint több mint 18 millió afgán, köztük 9,7 millió gyerek szorul segélyekre, ezért a szervezetnek mintegy 3 milliárd dollárnyi támogatásra van szükség az Afganisztánban vállalt humanitárius feladatai ellátáshoz.

Chris Nymandi, a szervezet afganisztáni irodájának vezetője azt mondta, az itt élőket egyszerre sújtják az országukban dúló harcok, a koronavírus-világjárvány és a rettenetes szegénység. Nyamandi elkeserítőnek nevezte a helyzetet, és azonnali cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az Afganisztánnak szánt segélyek éppen a legnagyobb szükségben csappantak meg.

Elemzők mindeközben többször rámutattak arra, hogy a tavaly ősszel kezdődött afgánközi béketárgyalások Kabul és a tálibok közt lassan haladnak, az erőszakcselekmények pedig nem mérséklődtek.

A két szembenálló fél mellett az ország több tartományában jelen van az Iszlám Állam nevű terrorszervezet is, amely a fővárosban is követ el terrorcselekményeket.

A járvány szintén megnehezítette az afgánok mindennapjait: a Világbank 2020-ban az Afganisztánba áramló import akadozására figyelmeztetett, amely gyors inflációhoz vezetett.

Az emberek emellett a kormány szemére vetik, hogy nem vet gátat a korrupciónak és nem képes betartatni a törvényeket.

Az ENSZ és a vele együttműködő humanitárius szervezetek idén 1,3 milliárd dollárnyi segélyért folyamodnak a rászoruló afgánok számára  – jelentette be Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő januárban.

A világszervezet becslései szerint szeptembertől januárig mintegy 6 ezer ember – harmaduk gyerek – vált erőszakcselekmények áldozatává, és több százezren hagyták el otthonaikat.

A harcok miatt sokan nem jutnak orvosi kezeléshez sem.

A Save the Children decemberi jelentése szerint fűtés és megfelelő ruházat híján több mint 300 ezer afgán gyerek egészségét veszélyezteti a téli időjárás. A szervezet több mint 100 ezer családnak osztott szét takarókat, téli ruhákat és egyéb felszerelést.

A novemberben Genfben megrendezett donorkonferencián az adakozó államok hárommilliárd dolláros támogatást ajánlottak fel 2021-re Afganisztánnak, illetve hasonló összegű évenkénti segítséget helyeztek kilátásba az azt követő három évben is.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink