Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hidegben az üres utcán: járókelők nélkül életveszélyben vannak a hajléktalanok

Létrehozva:

A szélsőséges téli hideg minden jel szerint felkészülten érte a budapesti hajléktalanellátó intézményrendszert, a koronavírus-járvány azonban új helyzet elé állította nemcsak őket, de magukat a hajléktalan embereket is.

A hajléktalanok éjszakai elhelyezése Budapesten jellemzően három szinten történik. A legmagasabb fokozatot a bentlakásos intézmények jelentik. Ezeken a helyeken tartósan és magasabb színvonalon látják el a rászorulókat. A második szint az átmeneti szállásoké, ezeken a helyeken legfeljebb egy éves időtartamig tartózkodhat, akinek erre szüksége van. A harmadik szinten, az éjjeli menedékhelyeken vagy krízisszállókban a legelesettebbeket gyakorlatilag korlátozás nélkül fogadják be éjszakára. Igaz, itt nyújtják a legalacsonyabb színvonalú szolgáltatást is, ami gyakorlatilag egy matracot és mosakodási lehetőséget jelent. A téli hidegre való tekintettel azonban most néhány napra bárki találhat magának férőhelyet – mondják az ellátásban dolgozó szakemberek. A péntek reggel óta korlátozás nélkül rendelkezésre álló szálláshelyek listája a Menhely Alapítvány honlapján nyilvánosan elérhető.

 

Éjjel-nappal

Az ellátórendszer részeként Budapesten emellett éjjel-nappali telefonos diszpécserszolgálat is működik, ezt a közép-magyarországi régióban a Menhely Alapítvány koordinálja. A segélyvonalon (a telefonszámot lásd keretes írásunkban) bárki jelezheti, ha úgy érzi, hogy hajléktalan embertárásának segítségre van szüksége. A hívásokat a diszpécserszolgálat a budai oldalon a Máltai Szeretetszolgálathoz, a pesti oldalon a Menhely Alapítványhoz irányítja. A szervezetek ezen felül a már meglévő krízisautóik mellé újabbakat is beállítanak ezekben a nehéz napokban – így csökkentve a tragédiák kockázatát.

Ami a koronavírus-járvány hatásit illeti, az általunk megkérdezett szakemberek valós veszélyekre is felhívták a figyelmet. Volt, aki azt mondta, a lényegében üres utcákon a hajléktalan emberek jobban ki vannak téve az esetleges erőszakos támadásoknak, az azonnali segítségre szorulók pedig valószínűleg kevésbé vehetők észre az üres utcákon.

 

Lakossági bejelentések

„A téli krízisellátásban nagyon fontos szerepet játszanak a járókelők” – mondja Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója, aki szerint az utcai szociális munkások gyakran lakossági bejelentések nyomán értesülnek, ha egy fedél nélkül élő embernek azonnal segítségre vagy elhelyezésre van szüksége.

Szentkereszty Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miklós Utcai Integrált Hajléktalanellátó Központjának vezetője szerint a járvány következtében hajléktalan polgártársaink egy része valószínűleg kevésbé hatékonyan tud bevételhez jutni, hiszen a járókelők a betegségtől való félelem miatt bizalmatlanabb, így közvetlenül kisebb eséllyel adakozik. Szerinte viszont az éjszakai kijárási tilalomnak az egyik előnye éppen az, hogy a kevés ember között akár jobban észrevehető lehet, ha baj van. Vagyis a közterület-felügyelet és a rendőrség munkatársai éppen emiatt vehetik könnyebben észre, ha valahol közbe kell lépniük. A szakember azt is megjegyezte, hogy közúti forgalom hiányában gyorsabban a helyszínre tudnak érni, ha segítséget kérnek tőlük.

 

Látható hiányosságok

A krízisidőszakok, mint amilyen a mostani, gyakran arra is jók, hogy megmutassák az ellátórendszer hiányosságait. Kovács Vera, az Utcáról Lakásba! Egyesület egyik alapító tagja szerint a gond az, hogy a magyarországi ellátásban nem léteznek intézményes kivezető utak a hajléktalanságból, ráadásul a közgondolkodásban is elég erős az az értelmezés, amely szerint a hajléktalanok jórészt a saját hibájukból kerültek ebbe a helyzetbe, vagy nem is lennének képesek lakásban élni és visszailleszkedni a társadalomba.

„Ezekre a tapasztalatokra válaszul hoztunk létre az Utcáról Lakásba! Egyesületet. A célunk, hogy legyen egy olyan szakmai műhely, ami azzal a kérdéssel foglalkozik, hogyan lehet mégis lakásba költöztetni a legsérülékenyebbeket” – mondta Kovács Vera, aki a Menhely Alapítvány krízisautóin maga is rendszeresen teljesít szolgálatot. Mint mondta, ők is nyújtanak lakhatási szolgáltatásokat, jelenleg 72 ember él az általuk fenntartott lakásokban.

 

Aki teheti, figyeljen és segítsen!

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán pénteken közölte, hogy a hajléktalanellátó szervezetek a következő napokban bővített kapacitással állnak a rászorulók rendelkezésére, valamint utasította az összes olyan fővárosi céget és intézményt, amelynek munkavállalói közterületen teljesítenek szolgálatot a kijárási tilalom idején is, hogy fokozottan figyeljenek az otthontalan budapestiekre. A hajléktalan embertársainkat segítő diszpécserszolgálat a +36 1 338 41 86 telefonszámon érhető el. Karácsony Gergely arra kéri azokat a fővárosaikat, akinek jogában áll közterületen tartózkodni este 8 és reggel 5 óra között, hogy legyenek a főváros segítségére a legelesettebbek egészsége és élete megóvásában.

 

Legnépszerűbb cikkeink