Connect with us

Kiemelt hírek

A szabad orvosválasztás csak elvben megoldható

Létrehozva:

Egyrészről aggodalmat, másrészről kézfeltevős „várunk, míg tisztázódik a helyzet” állapotot okozott a kormány tavaly elfogadott és január elsejével életbe lépett egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénye. A helyzetet a kivételnek szánt szakág egyik képviselőjével, egy szülész-nőgyógyásszal elemeztük.

 Az év első napjával életbe lépett jogszabály értelmében büntethető a hálapénz elfogadása, március elsejével pedig az állami és magánpraxis együttes végzését is be kellene szüntetni. Ugyan a kormány az összeférhetetlenségi szabályoknál a szülész-nőgyógyászokkal kivételt tenne, a részletek egyelőre nem tisztázottak. A lapunknak nyilatkozó szakorvos, Dr. Márkus László szerint teljes kórházi osztályok válhatnak működésképtelenné, ha nem öntenek tiszta vizet a pohárba.

„A paraszolvencia vagy hálapénz egy régi – véleményem szerint rossz – hagyomány Magyarországon. Nyomasztja a pácienst és az orvost is. Ez azonban kimondva-kimondatlanul hozzátartozott a szakmához. Amikor valaki szépreményű szülész szakorvosként elkezdte a munkáját, jövedelmének a túlnyomó része, – több mint fele – a hálapénzből származott. Ez megszokott dologgá vált és ehhez képest alakult az egészségügy és a hivatalos jövedelem úgy, ahogy. Mégis ennek ellenére lett hiány mára az úgynevezett „parás” (paraszolvencia – a szerk.) szakmáknak nevezett ágakban is, ahol eddig nagyon jól lehetett keresni a hálapénz miatt” – mondta Dr. Márkus László szülész-nőgyógyász. Hozzátette, hogy

az új törvény az eddigiekhez képest jelentős bevételkiesést okoz az orvosoknak.

„A korábbihoz képest egy nagyon komoly bérelőmenetelt vázoltak fel, de egyrészt ennek van egy időbeli átfutása, másrészt, az eddigiekhez képest még mindig bevételcsökkenésről beszélhetünk egyes orvosok esetében.”

Fotó: Shutterstock

Márciustól pedig újabb problémák vetődhetnek fel, hiszen ekkor egy orvos már nem dolgozhat egyszerre magánpraxisban és állami intézetben, ez pedig a pácienseket is nagyon mélyen érinti. 

„Az már most biztos, hogy a kismamák szabad orvosválasztáshoz való joga csorbulni fog.

Ez az intézetek közötti mozgásukból is világosan látszik. Az eddig megjelent rendelkezések alapján ugyanis az orvosukat – akit adott esetben hosszú évek óta ismernek – a szabályozás gyakorlatilag kizárja abban az esetben, ha eddig magán vagy másik állami intézetben fogadta őket. Ez pedig olyan probléma, amire nem lehet tudni, mi lesz a megoldás – mondta Dr. Márkus László. 

Fotó: Shutterstock

A törvényhozók korábban azt ígérték, hogy a szülészet demográfiai és egyéb okok miatt kivételt képezhet a törvénykezés egyes pontjai alól. Azonban amíg a szakág rendszerét nem szabályozzák egyértelműen, addig sokan csak ide-oda dobálják a felelősséget. A babák azonban – a törvénnyel mit sem törődve – világra szeretnének jönni, édesanyjuk legnagyobb aggodalma viszont az, hogy nem tudják, kinél, és azt sem, hogy melyik kórházban.

„Én ragaszkodom az orvosomhoz” – mondta a Pesti Hírlapnak Anna, aki áprilisra várja harmadik gyermekét. „A lombikhoz vezető utat is együtt csináltuk végig és az ikreimet is ő segítette világra, most pedig a természetes úton fogant kislányomat is szeretném nála megszülni. Szerettem volna abba a kórháza menni, ahol az orvosom dolgozik, de területileg már nem oda fogok tartozni, ezért átjelentkezem édesanyám lakásába, így talán megoldható lesz.” 

Persze van, aki nem az orvoshoz, inkább az intézethez ragaszkodik, neki szerencsés esetben egy kicsivel könnyebb dolga van. 

„Én kifejezetten kórházat és nem orvost választottam” – magyarázta lapunknak Orsolya. „Úgy gondoltam, hogy abban a kórházban mindegy, melyik orvoshoz kerülök, mert egy nagyon jól felszerelt, remek állami intézet.”

Még tavaly év végén a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kidolgozott egy átmeneti javaslatot. Ennek értelmében a kismamának szerződést kellene kötnie az állami kórházzal, ahol majd szülni fog, megjelölve a közreműködő orvost. Sajtóértesülések szerint ezt a javaslatot továbbították a kormány felé, de a szülészetet érintő részletszabályokról egyelőre a kormány azóta sem döntött.

P. L.

Bilincselnek, ha elfogadja

Márciustól ellenőrzik, hogy az orvosok és a nővérek kérnek, vagy elfogadnak-e hálapénzt, ami január óta börtönnel büntetendő bűncselekmény. A munkát a Nemzeti Védelmi Szolgálatra (NVSZ) bízták – tudta meg az ATV. Az NVSZ látja el a honvédségen kívül az összes fegyveres szervezetnél a bűncselekmények belső felderítését, titkosszolgálati módszereket használnak és sokszor maguk próbálják lépre csalni a vizsgált személyt. Hamarosan az orvosok és az ápolók is megismerhetik módszereiket. Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő lapunknak azt mondta, szerinte a „próbavásárlás” még belefér, de titkosszolgálati módszerekkel figyelni az orvosokat már túlmenne egy határon. Dénes Tamás orvos, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke úgy nyilatkozott, hogy a jogalkotó felelőssége, hogy egy adott jogszabály betartását milyen eszközökkel ellenőrzi. Mint mondta, az NVSZ feladata, hogy védje a ,,védett állományt”, ebben az esetben az egészségügyi dolgozókat, orvosokat, vagyis ez csak azoknak rossz hír, akik kérnek vagy elfogadnak hálapénzt. Ugyanakkor úgy vélte, csak azt követően lenne méltányos és indokolt ez az ellenőrzés, miután rendezték a szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos törvény és a bértábla hiányosságait.

 

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink