Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Pécs és Bécs összefog, készül a magyar–osztrák vakcina

Létrehozva:

Azt még nem lehet tudni, hogy mikor állhat rendelkezésre.

Pécsett és Bécsben fejlesztés alatt áll egy közös oltóanyag a koronavírus ellen -írja az Index. A vakcinafejlesztési projekt a laboratóriumi fázisába érkezett. Január végén, február elején kezdjük meg az állatkísérleteket is. Nagyon bízunk benne, hogy hamarosan eredményeket tudunk produkálni, de még korai lenne megmondani, hogy mikorra várható a mi vakcinánk– számolt be Jakab Ferenc virológus az ATV híradójának,írják. A szakember arról is beszélt, hogy szerinte a hazánkba eddig  érkezett vakcinák teljesen megfelelők. 

“Nem az a fontos, hogy mivel oltassunk, hanem az a fontos, hogy oltassunk. Az új angliai és dél-afrikai mutáns koronavírus hat-nyolc különböző mutációval rendelkezik. Ennek ellenére most úgy tűnik, hogy a kifejlesztett vakcinák mindegyike alkalmas ezeknek a mutációknak a kivédésére, de hogy a jövőben így marad-e, azt egyelőre nem tudjuk”-mondta.

“Ha már van egy alapvédettségünk, akkor a szervezetünk sokkal jobban és sokkal gyorsabban reagál az új fertőzésekre. A gyógyszergyártó cégek számára is könnyebb a helyzet, most már pár hét alatt új vakcinát tudnak gyártani. Semmilyen komoly mellékhatása nincsen az oltásoknak, maximum egy kis bepirosodással, netán lázzal járhatnak” – nyugtatott meg mindenkit a szakember.

Jakab Ferenc nyáron a 168 órának úgy nyilatkozott: a Pécsi Tudományegyetemen is több teszt és kísérlet zajlik.

(Index)

Legnépszerűbb cikkeink