Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ezek a döntések várhatóak Joe Biden elnökségének első napjaiban

Létrehozva:

Joe Biden szembetűnő változásokat kíván eszközölni elnöksége első napjaiban.

A január 20-án beiktatásra kerülő 46. amerikai elnök, Joe Biden majd egy tucat utasítást fog kiadni, amivel a korábbi elnök, Donald Trump döntéseit bírálja felül – derül ki Ron Klain, Biden leendő kabinetfőnökének jegyzetéből. A döntések között szerepel, hogy elnöksége első napjaiban Biden visszalépteti az Egyesült Államokat a Párizsi Klímaegyezménybe, valamint a számos muszlim országot érintő beutazási tilalmat is feloldaná.

Az Amerikai Egyesült Államok 2019. novemberében lépett ki a Párizsi Klímaegyezményből, Donald Trump azonban már a 2016-os választási kampány idején is hangot adott szándékának, kormánya pedig az elmúlt években sokat tett a már elfogadott környezetvédelmi szabályozások lebontásáért. A leköszönő elnök véleménye szerint ugyanis azok gátolják az üzleti világot és ezzel előnyhöz juttatnak más országokat az Egyesült Államokkal szemben.

Joe Biden első, fontosabb döntései között szerepel még a járvány ideje alatti kilakoltatási moratórium bevezetése, valamint a diákhitelek fizetésének szüneteltetése a pandémia idejére. Régóta hangoztatott ígérete, a kötelező utcai maszkviselés is bekerülhet a legelső döntései közé, ezzel ugyanis Biden és a szakértők szerint is jelentős lépést lehet tenni a járvány visszaszorítása felé. 

A héten Joe Biden már előrevetített egy törvényhozási javaslatot is, amelynek értelmében mintegy 1.9 milliárd dolláros koronavírus-mentőcsomagot jelentenének be a beiktatása utáni napokban. Elnöksége első száz napjában emellett prioritásként fogja kezelni a migráció kérdését is: a jelenleg az USA-ban tartózkodó, több millió hivatalos okmánnyal nem rendelkező bevándorló számára leegyszerűsítené az állampolgársághoz szükséges folyamatot. 

A kabinetfőnök szerint Biden első döntéseivel egyértelmű jelzést kíván tenni az amerikai polgárok irányába, hogy az elmúlt négy évhez képest komoly változásokra lehet számítani az Egyesült Államokban.

(CNN)

 

 

Legnépszerűbb cikkeink