Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Magyar szakértők ellenőrzik a kínai vakcinát Pekingben

Létrehozva:

Peking, 2020. december 31. A Hszinhua hírügynökség által 2020. december 31-én közreadott képen egészségügyi dolgozó nézi a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik leányvállalata által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot tartalmazó fecskendõket a cég egyik pekingi üzemében december 25-én. A vakcina inaktivált, vagyis az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz. Az oltóanyag feltételes forgalmazási engedélyt kapott Kínában. MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei

A Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait ellenőrizték Pekingben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői.

Az OGYÉI szakértői azért látogattak Pekingbe, hogy a gyógyszerkészítmények helyes gyártási körülményeit ellenőrző, úgynevezett GMP (Good Manufacturing Practice – Jó gyártási gyakorlat) inspekciót végezzenek a Sinopharm leányvállalataként működő China National Pharmaceutical Group (CNBG) koronavírus elleni oltóanyagának gyártására kialakított üzemében. A tavaly májusban átadott gyárban az ellenőrzést végző magyar szakértők végignézhették a teljes gyártási folyamatot, továbbá rendelkezésükre bocsátották a gyártásról szóló, teljes dokumentációt is – számolt be az OGYÉI Hatósági Ellenőrzési Főosztályának vezetője, Lukács Ferenc az MTI-nek, méltatva a CNBG részéről irántuk tanúsított, nyitott hozzáállást.

A vakcina szállítása 2 és 8 fok közötti hőmérsékleten hőmérsékletkontrollal megoldható.

Lukács Ferenc hangsúlyozta: a vakcina gyártása egy modern gyárban, biztonságos körülmények között történik, az ellenőrzés során a magyar szakértőknek csupán olyan, apróságokat érintő észrevételeik voltak, amelyek a készítmény minőségét nem befolyásolják.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön elmondta: a magyar kormány gyakorlatilag már megállapodott a Sinopharmmal a vakcinabeszerzésről, az első adag szállításának – amely akár egymillió is lehet – az időpontja a magyar gyógyszerészeti hatósági engedélyezés gyorsaságától függ.

A Sinopharm oltóanyaga december 30-án kapta meg a feltételes piaci engedélyt Kínában, amely alapján a 18 és 59 év közötti korcsoportba tartozók körében alkalmazzák az országban. Az engedélyt azt követően adták meg a kínai egészségügyi hatóságok, hogy a gyártó közölte: a klinikai tesztek harmadik fázisából származó eredmények időközi elemzése alapján a szer 79,34 százalékos hatásossággal nyújt védelmet a koronavírus-fertőzéssel szemben.

Orbán Viktor pénteki interjújában méltatta a Sinopharm vakcináját, és elmondta, Magyarország tömegesen is be tud szerezni a vakcinából, ha a gyógyszerészeti hatóság egyszer engedélyezte azt.

Magyarországon nagyfokú a bizalmatlanság a kínai vakcinával szemben. Az Opinio közvélemény-kutató 1231 fős mintán végzett kutatása szerint 4%, a Pulzus Kutató 1000 fős mintájából pedig csupán 1% választaná a kínai vakcinát a jelenleg ismert oltások közül.

Legnépszerűbb cikkeink