Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kóbor János: Mást is figyelembe kell vennünk a saját érzéseinken túl

Létrehozva:

Elképzelhető egy újabb Omega-koncert, de a döntést későbbre halasztották.

Benkő László és Mihály Tamás halála után úgy tűnt, nincs többé Omega. Néhány napja arról szóltak a hírek, hogy Kóbor János szerint mégis színpadra állhat az 1962-ben alakult együttes. Az Index megkérdezte Kóbor Jánost és Molnár Györgyöt, a veterán zenekar gitárosát, mi lesz az együttes sorsa

Kóbor János szerint az egyértelmű döntést későbbre halasztják. A koronavírus most ebben – ha másban nem is – kapóra jön.  

„Már régóta az a fő szempont, hogy amit a színpadon csinálunk, az nemzetközi szinten is érvényes legyen. Szegény Benkő Laci, aki négy éve küszködik már a betegségeivel… Elnézést, még most is nehéz múlt időben beszélnem róla… Tehát Laci minden bulin ott akart lenni, pedig az orvosok nem nagyon örültek ennek. Megoldottuk, úgy intéztük, hogy ne legyen túl megerőltető számára a színpad. Régóta két vagy három billentyűssel koncertezünk. Az Omega ilyen szempontból olyan, mint a Fradi. Nincs már Albert Flórink, Varga Zolink, Nyilasi Tibi se játszik már, de van a csapat, ami ma is a Ferencváros” – mondta Kóbor az Indexnek

Mint mondta úgy érzi olyan ez, mint a foci. „Ahogy a foci sem csak a meccseken folyó játékról, az aktuális játékosokról szó, úgy egy rockzenekar is szól a rajongókról, a történelemről, magáról az imidzsről”

Hozzátette, az Omega világszinten is speciális helyzetben van, „mert talán a Rolling Stones kivételével nincs másik aktív zenekar, amely a kezdetektől folyamatosan ott van. Ez felelősség, vagy nem is tudom, hogy mondjam. Mást is figyelembe kell vennünk a saját érzéseinken túl. Na, ebben segít most a koronavírus.”

Kóbor a lap kérdésére elmondta, február végéig van idejük gondolkodni a döntésről, akkor kell ugyanis leadniuk a Testamentum című lemez anyagát, ami magyarul ugyan már megjelent, de az nem a végleges változat. A teljes Testamentum megjelenése áprilisban várható világ minden táján. 

Kóbor hozzátette, a magyar változat megjelenését Benkő László miatt sürgették, aki betegsége okán mihamarabb szerette volna kezében fogni a lemezt. 

„Ez is a sors: egy nappal a halála után érkeztek meg Németországból a CD-k.”

Mint azt Kóbor kifejetette ennek ellenére sem biztos, hogy az Omega folytatja vagy sem.

„El kell eldöntenünk, hogy túlléphető-e az a lelki teher, ami decemberben ránk zuhant. (…)

Benkő Laci volt az „életfogytig rock and roll” legfontosabb képviselője, de ő is tudta, hogy a színpadi jelenlétben már segítségre szorul.”

Hozzátette saját érzései ambivalensek a jövőt illetően. „Laci temetésén nem beszéltünk arról, hogy mi lesz, de Debreczeni Feri ezt mondta a koporsó előtt állva: Nem tudom elképzelni, hogy jobbra nézek a dobok mögül, és nincs ott a Laci.

 

Legnépszerűbb cikkeink