Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kevesebb vakcinát szállít Európába a Pfizer, amíg átáll nagyobb kapacitásra

Létrehozva:

Átmenetileg korlátozza az Európába szállítandó vakcinák mennyiségét a Pfizer, amíg gyártási kapacitásukat nem tudják bővíteni – írja az Index.hu a The Guardian cikke alapján. 

A Norvég Közegészségügyi Intézet közölte, a korlátozás minden európai országot érinteni fog. Még nem tudni, hogy mennyi ideig tart, amíg a Pfizer visszaállítja a maximumra a gyártási teljesítményét.

A cég tudatta, hogy módosítják a gyártási eljárást, ami további szabályozási jóváhagyásokat követel meg. Mint elmondták, bár mindez átmenetileg hatással lesz a szállításokra januárban és február első felében, szükséges ahhoz, hogy február végére jelentősen meg tudjuk növelni a termelést.

A Pfizer közlése szerint a visszaesés csak átmeneti. A január közepén visszaállnak az eredeti szállítási ütemezéshez, február közepétől pedig már eleget tesznek a megnövelt igényeknek is. A vállalat nem csak a saját gyártókapacitását bővíti, hanem beszállítókat is bevon a termelésbe.

Hat európai uniós ország, Dánia, Finnország, Svédország, illetve Észtország, Lettország és Litvánia levélben fordult pénteken az Európai Bizottság vezetőjéhez, amelyben „elfogadhatatlannak” nevezték, hogy a Pfizer a következő hetekben várható szállítmányai jelentős csökkentéséről tájékoztatta őket. 

Azt írták: ez nem pusztán a tervezett oltási menetrendekre van kihatással, de gyengíti az egész folyamat hitelességét is. Arra kérték az Európai Bizottságot, hogy gyakoroljon nyomást a vállalatra a rendelések pontos és stabil teljesítésének biztosítása érdekében – írja a lap.

Legnépszerűbb cikkeink