Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Hétvégén újabb idősotthonokban folytatódik a védőoltások beadása

Pesti Hírlap

Létrehozva:

A Moderna vakcináit használják fel a mostani hétvégén, 3400 idősotthonban élő vagy ott dolgozó kapja meg az oltást. 

Az oltási tervnek megfelelően folytatódik a koronavírus elleni védőoltások beadása az idősotthonokban – tájékoztatta a Koronavírus Sajtóközpont az MTI-t.

A KSH 2019-es adatai szerint Magyarországon 52 ezer idős embert gondoztak tartós bentlakásos elhelyezést nyújtó intézményekben, az ott dolgozó orvos, ápoló és egyéb személyzet létszáma legalább 10-20 ezer fő lehet, vagyis összesen 60-70 ezer fő. Az idősotthonokban beadott oltások száma hétfőre érheti el a 10 ezret, mert egy pénteki tájékoztatás szerint az addig beadott 106 ezer vakcinából 7 ezret idősotthonban élő, vagy ott dolgozó kapott, most hétvégén pedig 3400 vakcinát terveznek felhasználni.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában arról is beszélt, hogy az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális otthonokban lakók beoltása után következnek a 60 év feletti, krónikus betegségben szenvedők, több mint 1,7 millió ember.
Szerinte ezt amennyiséget egy hétvége alatt képesek lennének beoltani, ha lenne annyi vakcina, ezért tárgyalnak többek között a kínai állami gyógyszergyártóval is.

“Ennyi kínai vakcinánk tulajdonképpen lenne is, ha meglenne az engedély” – mondta Orbán.

A Koronavírus Sajtóközpont tájékoztatása szerint a mostani hétvégén tizenkilenc intézmény több mint harminc telephelyén mintegy 3400-an kapják meg a Moderna-védőoltást, előzetes jelentkezések alapján. A múlt héten a 150-nél nagyobb létszámú intézményekben már megkapták a vakcinát a bentlakók és a dolgozók, most a legalább száz embert ellátó otthonokban folytatják a munkát a mobil oltócsapatok – írták.

A kormány oltási terve szerint az egészségügyi dolgozók mellett a legveszélyeztetettebb csoportok kapják meg elsőként a vakcinát. A járvány tavaszi hullámában nyilvánvalóvá vált, hogy a nagy létszámú idősotthonokban kiemelkedő a gócpontok kialakulásának kockázata, ezért kezdődött meg a legnagyobb idősotthonokban élők és dolgozók beoltása – közölték.

Hozzátették, a múlt héten több mint hatvan olyan intézményt kerestek fel az oltócsapatok, amelyben 150-nél is több idős ember él, a bentlakók és a gondozottak közül már közel hétezren kapták meg a védőoltást a Pfizer oltóanyagából.

Január 16-án és 17-én a 100-nál nagyobb létszámú idősotthonokkal folytatódik az oltás a rendelkezésre álló vakcinamennyiségből: Budapest mellett minden olyan megyében, ahol működik ekkora intézmény, egy-egy otthont keresnek fel az oltócsapatok.

Az érintett intézmények a fővárosban, valamint a következő településeken működnek: Üröm, Kiskőrös, Komló, Mezőberény, Ózd, Mórahalom, Martonvásár, Győr, Hajdúböszörmény, Heves, Jászladány, Pilismarót, Balatonföldvár, Nyíregyháza, Bátaszék, Hegyfalu, Veszprém és Zalaegerszeg. Az oltás most is önkéntes alapon zajlik, az érintett 19 intézményben újabb 996 dolgozó és 2395 bentlakó, vagyis 3391 ember jelezte, hogy kéri a vakcinát – írták.

A Moderna vakcinájáról azt közölték, a mostani felhasználása kézenfekvő döntés, hiszen kevésbé alacsony hőfokon is tárolható, mint a Pfizeré, továbbá hosszabb ideig is felhasználható, így az intézményekbe szállítás és a tárolás logisztikája lényegesen egyszerűbb. A vakcina beadását orvosi vizsgálat előzi meg.

“A kormány célja, hogy az országba érkező oltóanyagot maradéktalanul felhasználja az oltási tervnek megfelelően. Bár mára már közel 106 ezren kapták meg a védőoltást Magyarországon, a vakcina még mindig csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, így a többi időotthonban az újabb szállítmányok beérkezését követően folytatódhat majd az oltás” – áll a közleményben.

(PH/MTI)

Legnépszerűbb cikkeink