Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szijjártó: intenzívebbé váltak a tárgyalások az orosz és a kínai vakcinagyártókkal

Létrehozva:

Amint a hazai gyógyszerhatóság megadja az engedélyt, azonnal megkezdődhet a vakcinák szállítása. Közben a kínai gyógyszercégénél lemondott a felsővezetés.

„A lassú vakcinabeszerzés napi szinten emberek életét veszélyezteti és napi szinten okoz újabb károkat az európai gazdaságnak, ezért fontos, hogy minél gyorsabban be tudjuk oltani az embereket itt Magyarországon” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésével kapcsolatban. A miniszter szerint ezért döntött úgy a magyar kormány, hogy külön vakcinabeszerzési utakat is keres.

Szijjártó elmondta, hogy intenzívebbé váltak a megbeszélések az orosz és a kínai gyártóval, s amint a hazai gyógyszerhatóság megadja az engedélyt, azonnal megkezdődhet a vakcinák szállítása. 

A miniszter elmondása szerint folyamatos konzultációban állnak az Egyesült Arab Emirátusokkal és Bahrein kormányával, mivel ezek az országok a kínai Sinopharm gyógyszergyár vakcináját használták, így az ő tapasztalataikat is felhasználhatja a nemzeti hatóság az engedélyezési folyamat során.

Az oltóanyagbeszerzés és a kínai vakcina engedélyezésének kérdése Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli rádióinterjújában is szóba került. „Kínai vakcina van, tömegesen is tudunk szerezni. Ezek a csatornák meg vannak nyitva. Már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság azt mondja, hogy ez rendben van” – fogalmazott a kormányfő. Orbán szerint ha a hatóság gyorsan engedélyezi a Sinopharm vakcináját, illetve ha a magyarok hajlandóak beoltatni magukat a kínai anyaggal, akkor „talán már jóval nyár előtt is visszakaphatjuk az életünket”. Ha viszont a nyugati vakcinákban bízunk, akkor leghamarabb nyár végén, ősz elején lehet beoltva annyi ember, hogy a korlátozásokat feloldhassa a magyar kormány.

Közben a hongkongi tőzsde mai közleményeiből kiderült:

váratlanul lemondott a Sinopharm igazgatósági elnöke. Li Zhiming mellett a cégcsoport igazgatója, Li Hui is lemondott

– mindketten személyes okokra hivatkoztak. Azt egyelőre az iparágon belül is csak találgatják, a lemondásoknak köze lehet-e a cég által gyártott kétféle oltóanyaghoz. Mindenesetre a kínai sajtó által “a pekingi” és a “a vuhani” vakcinaként aposztrofált oltóanyagok valamelyikéből vásárolna nagyobb mennyiséget a magyar kormány is. A vakcinákról egyébként eddig nem sok részlet derült ki. A Reuters ma azt jelentette: kutatási eredmények szerint a kínai cég vakcinájának nincs káros hatása a 3-17 év közöttiekre.

Az oltóanyaggal egyébként január elejéig mintegy 4 millió embert oltottak be Kínában – a Sinopharm alá tartozó CNBG gyógyszergyár adatai szerint komolyabb mellékhatások nélkül.

(MTI-PH)

Legnépszerűbb cikkeink