Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Fagyos hétvégénk lesz

Létrehozva:

Szombaton többórás napsütés is várható

Havazás és helyenként mínusz 15 fokos hideg várható.

A kontinensen Skandinávia, valamint az Ibériai-félsziget fölött egy-egy anticiklont figyelhetünk meg, így ezeken a területeken napos, csapadékmentes idő jellemző. Skandináviában és Finnországban ugyanakkor szokatlanul hideg van még napközben is, hisz a Botteni-öböl partvidékén -15, -20, míg Finnország keleti részein-25, -30 fok között alakul mindössze a csúcshőmérséklet.

Európa többi része fölött ciklonok örvénylenek, így az Alpok és Olaszország felett, valamint a Kelet-európai-síkságon is. Emiatt többfelé havazik, Nyugat-Európában azonban eső is előfordul.

A maximumok Európa többi részén már jobban megfelelnek a sok évi átlagnak, még a legdélebbi szigeteken sem mindenütt emelkedik 15 fok fölé a hőmérséklet a nappali órákban. Szombat estig a Kárpát-medence időjárását alapvetően a kelet-európai ciklon áramlási rendszerében érkező egyre hidegebb, változó nedvességtartalmú levegő alakítja

Idehaza péntek estig még döntően erősen felhős lesz az ég, és több helyen is valószínű havazás, hózápor, bár délutántól lassanként csökkenni kezd a felhőzet, és késő estétől a Dunától keletre már nem valószínű csapadék. Ugyanakkor a Dunántúlon továbbra is előfordulhatnak hózáporok, még az éjszaka második felében is.

Szombat napközben többnyire gyengén vagy közepesen felhős idő valószínű többórás napsütéssel, és továbbra is főként a Dunántúlon lehet néhol hózápor. Késő délutántól azonban észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, és az éjszaka folyamán egyre több helyen lehet gyenge havazás.

Az északnyugati, északi szél pénteken csak kevés helyen erősödhet meg, éjszakára pedig mindenütt mérséklődik a szél. Szombat napközben ugyanakkor a Dunántúlon és a Duna mentén nagy területen megerősödik az északnyugati, északi szél, a Tiszántúlon azonban mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon -3 és -7, a Dunától keletre többnyire -6 és -12 fok között alakul, de a kevésbé felhős, hóval borított északkeleti megyékben néhol -15 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton döntően 0 fok közelében, az északkeleti megyékben -2 és -5 fok között valószínű.

(MTI)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink