Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Bizalmatlansági indítványt terjesztett be a szlovén kabinet ellen a baloldal

Létrehozva:

Janez Jansa jobbközép koalíciós kormánya az ellenzék szerint nem tud megbirkózni a koronavírus-járvánnyal – közölte az RTV szlovén közszolgálati televízió pénteken.

A kormány elmozdítását célzó indítványt 42 képviselő írta alá a 90 fős parlamentben. Ebben Karl Erjavecet, a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) elnökét nevezték meg miniszterelnök-jelöltnek. A DeSUS egyébként december közepén lépett ki a jelenlegi koalíciós kormányból, miután a párt élére ismét Erjavecet választották meg.

Az előterjesztést Marjan Sarec előző miniszterelnök pártja, a Marjan Sarec Párt (LMS), a Szociáldemokraták (SD), a Baloldal(Levica) és Alenka Bratusek volt kormányfő pártja (SAB), valamint a nyugdíjas párt három képviselője támogatta. Előbbi négy párt korábban létrehozta az Alkotmányos Ív Koalíciót (LUK), melyhez azonban egyelőre nem csatlakozik a DeSUS.

Erjavec a sajtónak úgy nyilatkozott: sajnálja, hogy csak 42 aláírásuk van, de meggyőződésének adott hangot, hogy sikerrel fognak járni.

Szavai szerint le kell állítani az alapvető alkotmányos alapelvek megsértését, mint az igazságszolgáltatás és a médiaszabadság akadályozása, vagy a rendőrség és az államügyészség befolyásolása.

Erjavec úgy vélte: Szlovénia nemzetközi státusza egészen más, mint 30 évvel ezelőtt. „Partnereink olyan országok, amelyeknek problémáik vannak a jogállamisággal, és eltávolodtunk az Európai Unió magjától” – húzta alá.

A kezdeményezést benyújtó pártok egyetértettek abban, hogy a kormány nem tud megbirkózni a koronavírus-járvány okozta nehézségekkel, és az ország globális szinten élen jár az elhalálozások és a fertőzöttek számának növekedésében.

A kormány jelentőst zavart okozott, az emberek pedig nem bíznak az intézkedésekbe, – hangoztatták.

Az úgynevezett konstruktív bizalmatlansági indítványról szerdán titkos szavazást tartanak a parlamentben. Erjavecnek 46 szavazatot kell összegyűjteni, hogy miniszterelnök lehessen. Amennyiben ugyanis sikerül megbuktatniuk a kormányt, miniszterelnök-jelöltet javasolhatnak a parlamentnek. A kormány, amely így elveszítené a többségét, ügyvezetőként folytatná a munkát addig, amíg a parlament nem szavaz az új kormányfőről és a miniszterekről.

Janez Jansa kormányfő néhány nappal ezelőtt az Ognjisce Rádiónak adott interjújában azt mondta: bízik jelenlegi koalíciós partnereiben

Úgy vélte: amennyiben megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, az előrehozott választásokhoz vezethet.

(MTI)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink