Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Újra elítélte Trump a Capitoliumnál kitört erőszakot, de hallgatott az impeachmentről

Létrehozva:

Fotó: Michael Candelori - Shutterstock.com

Videóüzenetben szólt a világhoz.

Ismételten elítélte a washingtoni Capitoliumnál kitört erőszakot Donald Trump amerikai elnök szerdán este közzétett videóüzenetében, amelyben azonban nem tett említést az ellene lázadás szításának vádjával megindult hivatali felmentési eljárásról (impeachment).

„Szeretném nagyon világosan kifejezni magam, egyértelműen elítélem az erőszakot, amelynek a múlt héten lehettünk tanúi. Az erőszaknak és vandalizmusnak semmi keresnivalója sem országunkban, sem mozgalmunkban” – hangoztatta a leköszönő elnök, akinek hivatali ideje Joe Biden megválasztott elnök január 20-i beiktatásával jár le.

Trump közölte azt is, hogy utasította a szövetségi ügynökségeket, hogy „minden szükséges eszközt felhasználva fenntartsák a rendet Washingtonban” az elkövetkező egy hétben.

Az amerikai képviselőház szerdán megszavazta a republikánus párti elnök felmentését célzó eljárás megindítását lázadás szításának vádjával a Capitolium ostroma miatt. Az eljárás most a szenátus elé kerül, amely legkorábban a jövő héten szavazhat az ügyben. A végső szót ugyanis a felsőház mondja ki, amely csak kétharmados többséggel mozdíthatja el Trumpot.

Január 6-án este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

 

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink