Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Robotrepülőket vetett be Irán az Omani-öbölben

Létrehozva:

Irán manőverező robotrepülőgépeket is kilőtt csütörtökön egy haditengerészeti gyakorlat keretében az Ománi-öbölben – jelentette az iráni állami televízió.

Irán szárazföldről és tengerről is kipróbálta a harci eszközöket. Az nem derült ki, hogy milyen típusú és hatótávolságú robotrepülőgépeket használt. Az iszlám köztársaság júliusban saját bevallása szerint 280 kilométeres hatótávolságú fegyvereket tesztelt.

„Ellenségeinknek tudniuk kell, hogy az Irán tengeri határait megsértőket a partról és a tengerről fogjuk támadni manőverező robotrepülőinkkel” – mondta Hamze Ali Kaviani admirális.

A kétnapos hadgyakorlat szerdán kezdődött az öböl délkeleti vizein. A műveletekben két új, iráni gyártmányú hadihajó is részt vesz: a Zereh rakétanaszád, és a logisztikai feladatokat ellátó, helikopter-leszállóval rendelkező Makran, amely az iráni haditengerészet legnagyobb hadihajója. Utóbbit szerdán avatták fel.

A közelmúltban tovább fokozódott a feszültség Irán és az Egyesült Államok között. Viszonyuk azt követően vált fagyossá, hogy Donald Trump leköszönő amerikai elnök 2018-ban felmondta az atomalkut, és újra életbe léptette a felfüggesztett szankciókat. Ezt követően az iszlám köztársaság is fokozatosan mondta fel a nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségeit, és nukleáris fejlesztésekbe, illetve urándúsításba fogott.

Irán az elmúlt hetekben többször tartott hadgyakorlatot. Szombaton a Forradalmi Gárda haditengerészeti felvonulást tartott a Perzsa (Arab)-öbölben, egy héttel korábban pedig nagyszabású drónmanőverekre került sor.

Az iszlám köztársaság a múlt héten lefoglalt egy dél-koreai tartályhajót a Perzsa-öbölben, és őrizetbe vette a legénységet. Szakértők szerint a lépés a nyomásgyakorlás eszköze, miután dél-koreai bankok több milliárd dollárnyi iráni vagyont fagyasztottak be az amerikai szankciókkal összhangban.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden azzal vádolta meg Iránt, hogy titokban kapcsolatot tart az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel. Washington további büntetőintézkedéseket foganatosított számos magas rangú iráni tisztségviselővel szemben. Irán tagadta a vádakat.

Haszan Róháni iráni elnök szerdai beszédében azt állította, hogy az amerikai szankciók kudarcot fognak vallani.

„A maximális nyomásgyakorlás és a gazdasági terrorizmus politikája bukásának vagyunk szemtanúi” – mondta.

(MTI)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink