Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

10 év után először csökkent a német GDP

Létrehozva:

Németországban tíz éve tartó gazdasági növekedésnek vetett véget tavaly a koronavírus, a hazai össztermék (GDP) 5 százalékkal csökkent – közölte a német statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön előzetes adatként.

Elemzők minimálisan nagyobb, 5,1 százalékos gazdasági visszaeséssel számoltak a tavalyi évről.

Az Európai Unió legnagyobb gazdasága 2019-ban 0,6 százalékkal nőtt, a GDP-növekedés mértéke alig az egyharmadát tette ki a 2018-ban regisztrált 1,5 százaléknak és alig az ötödét a 2017-es 2,5 százaléknak.

A koronavírus-járvány következtében a német gazdaság a második világháború óta a legmélyebb válságba jutott, a GDP 9,8 százalékkal csökkent a tavalyi második negyedévben az előző három hónaphoz képest. A harmadik negyedévben a GDP már 8,5 százalékkal nőtt negyedéves szinten.

Előzetes számítások szerint tavaly a lakossági fogyasztás 6 százalékkal esett, az export mintegy 10 százalékkal, az import pedig 8,6 százalékkal csökkent, az ipari termelés 9,7 százalékkal, a szolgáltatási ágazat teljesítménye pedig 11,3 százalékkal zsugorodott. Eközben az állami kiadások 3,4 százalékkal nőttek, az építőipari beruházások pedig 1,5 százalékkal emelkedtek.

Az államháztartás nyolc év többlet után a tavalyi évet mínuszban zárta. A szövetségi kormánynál, a tartományoknál, a társadalombiztosítási alapoknál és az önkormányzatoknál 158,2 milliárd euró deficit keletkezett, ami a GDP 4,8 százaléka. Egy évvel korábban 1,5 százaléknyi GDP-arányos többlet alakult ki.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink