Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Jön a hó: segítünk rá felkészülni!

Létrehozva:

A fehér lepel a városokban bizony felelősséget ró a házak és a lakások tulajdonosaira. A síkosságmentesítés mindenkinek feladata.

Budapesten is fehérbe borulhat a táj az előrejelzések szerint, és bár nem kell madridi, városbénító mennyiségre számítani, még így is érdemes felkészülni a havazásra. Nemcsak az autósoknak, hanem a házak és a társasházi lakások tulajdonosainak is vannak kötelezettségeik télen. A főváros rendeletben mondja ki, hogy az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója köteles gondoskodni az ingatlan előtti járda, valamint az úttest és a járda közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről.

Ebbe télen a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés is beletartozik. Ha valaki elesik a ház előtt, megsérül, akkor a ház tulajdonosa vagy a társasház-kezelő felel ezért. Vagyis utóbbi esetében nem a társasházi lakóknak kell hólapátot ragadniuk, viszont kell, hogy legyen egy felelős, aki eltakarítja a havat az ingatlan előtti területről. 

„A társasház esetében – hasonlóan a családi házhoz – a tulajdonosoknak kell gondoskodniuk a csúszásmentességről. Ez esetben a tulajdonosok akár egymás között is megbeszélhetik, hogy ki vállalja ezt, de akár egy ezzel foglalkozó céget is megbízhatnak vele. Ha nem végzi el a társasház, és valaki megsérül, akkor a személy a kártérítési igényét a társasházzal szemben teheti meg” – magyarázta a Pesti Hírlapnak Weisz Gábor Miklós, a Magyar Társasház Kft. szakmai kapcsolatokért felelős ügyintézője. A lényeg tehát, hogy mindenkinek a saját portája körül kell „sepregetnie”, és ha ezt nem teszik, akkor azért felelősségre is vonhatók. 

Téligumi, távolság!

Az ország több pontján is történt baleset hó, de legalábbis emberi mulasztás miatt január 8. és 12. között. A rendőrség honlapja szerint volt, aki az útviszonyok ellenére túl gyorsan hajtott, más pedig az első hóban nyári gumival közlekedett, és oszlopnak csapódott. A rendőrség ezért felhívja minden sofőr figyelmét, hogy a téli időszakban tartsa meg a megfelelő követési távolságot, és a nyári gumikat cseréljék le télire! A nyári gumik ugyanis 7 Celsius fok alatt megkeményednek, nem tapadnak megfelelően, és függetlenül az aszfalt nedvességétől, csúszóssá válnak. A rendőrök kiemelik, hogy gyorsítani és lassítani is óvatosabban kell a szokásosnál, és ha szükséges, akkor a KRESZ által engedélyezett sebességnél lassabban is nyugodtan lehet közlekedni.

Szánkózzon Budapesten!

Nem kell a Kékestetőig elmenni egy jó szánkózóhelyért, a fővárosban és a környékén is remek dombok vannak. Ilyen például a városligeti Királydomb, de a Népligetben is találni alkalmas terepet. Ha ezeknél azért nagyobb adrenalin kell, akkor irány a Normafa, viszont ha ott sokan vannak, akkor ajánljuk a rákoskerti Vida-dombot, az is jó megoldás, de a Gellért-hegyen és a Tabánon is lehet csúszkálni. 

zsv

Legnépszerűbb cikkeink