Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Irány Egyiptom és a legjobb nyolc!

Létrehozva:

2020-at női kézilabdázóink zárták, 2021-et férfi kézilabdázóink nyitják. Nemzeti csapatunk az egyiptomi világbajnokságon – sorrendben – a Zöld-foki Köztársasággal, Uruguayjal és Németországgal játszik. A középdöntőbe az első három helyezett jut.

Bár a járvány miatt március óta szinte minden sportágban törölték vagy elhalasztották a világbajnokságot, és kontinenstornákat is csak elvétve rendeztek, az egy percig sem tűnt kérdésesnek, hogy a férfi kézilabda-vb-re sor kerül-e. A nemzetközi szövetség első embere, az egyiptomi Hasszan Musztafa mindent megtett, hogy hazájában a nehézségek ellenére megrendezhessék a tornát, valószínűleg azért is, mert idén lejár a mandátuma, és újraindul az elnöki posztért.

A szövetség illetékesei és a helyi szervezők alaposan tanulmányozták az Európai Labdarúgó Szövetség és az Európai Kézilabda Szövetség koronavírus-protokollját, az Egészségügyi Világszervezet és az egyiptomi Egészségügyi Minisztérium irányelveit, és saját, részletes tervüket hónapokkal ezelőtt nyilvánosságra hozták. Néhány válogatott már a múlt héten megérkezett Egyiptomba, és nyilatkozataik alapján azt tapasztalták, hogy az észak-amerikai profi kosárlabdaliga rájátszásáéhoz, valamint az amerikai nyílt teniszbajnokságéhoz hasonló buborékrendszer hatékonyan működik, a mérkőzéseknek és az edzéseknek otthont adó csarnokokban és a szállodákban ügyelnek a higiéniára, máshova pedig nem mehetnek a résztvevők. Az viszont a múlt héten vált biztossá, hogy mégis nézők nélkül rendezik meg a világbajnokságot, hétfőn pedig közölték, hogy újságírók sem lehetnek a helyszíneken.

„Nem nézünk le senkit, de a lehető legtöbb ponttal szeretnénk továbbjutni a csoportból, és itt nem is állnánk meg. Jót és maradandót akarunk alkotni.

A célunk egyértelmű, a legjobb nyolc között lenni” – mondta a tegnapi elutazás előtt Nagy László csapatmenedzser, akinek szavait Gulyás István szövetségi kapitány is megerősítette, de beszélt a nehézségekről is. „A felkészülésünket két részre kell bontani. Az edzések kiválóan sikerültek. Jó hangulatban teltek, a rendelkezésre álló időt a lehető legjobban kihasználtuk. Ami viszont a felkészülési mérkőzéseket illetti, ott bizony van hiányérzetünk. Miután pedig a szlovákok elleni mindkét mérkőzés elmaradt, nem tudjuk, legfeljebb csak érezzük, hogy hol is tartunk valójában. Bízunk benne, hogy az első két mérkőzésen utolérjük magunkat. Persze, senkinek nem könnyű most a helyzet, hiszen minden percben érkezik valamilyen hír a vírus miatt a csapatoktól. Kicsit vakon tapogatózunk, azt hiszem, és ez nagyban befolyásolja majd a világbajnokságot. Mi lépésről-lépésre haladva szeretnénk jó eredményt elérni, bevallom, bizakodóak vagyunk” – mondta Gulyás. 

A torna koronavírus-protokollja szerint az érkező küldöttségek tagjain már a repülőtéren antigén-tesztet végeznek, ezt a szállodában egy PCR-teszt követi, ezután 72 óránként tesztelnek mindenkit. Aki tüneteket mutat, azonnal elkülönítik a szállodákban kialakított helyiségekben. Innen csak két, 72 óra különbséggel elvégzett, negatív teszttel lehet kijönni. Azokat, akik tünetet mutató emberrel érintkeznek, szintén tesztelik. A világbajnokságon résztvevő 32 válogatott mellett tevékenykedik egy-egy koronavírus-tisztviselő, aki tartja a kapcsolatot a nemzetközi szövetség illetékeseivel, és a világbajnokság orvosi bizottságával. A sportcsarnokokban és a csapatoknak otthont adó szállodákban rendszeres lesz a testhőmérséklet mérés, és minden ilyen helyen külön orvosi csoport működik majd. Külön előírások vonatkoznak a válogatottakat kísérő buszvezetőkre és az étkezésért felelős személyzetre. Az étkezések során nincs felszolgálás, csak önkiszolgálás. A játékosok az edzések és a mérkőzések után az öltözőben csak a minimálisan szükséges időt tölthetik, átöltözni és fürdeni a szállodában kell. A mérkőzések előtt és után a játékosok és a szakmai stábtagok nem foghatnak kezet egymással, és a megszokottnál nagyobb kispadok állnak rendelkezésre.

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink