Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A Néppárt kizárná a Fideszt, és már tervük is van rá, hogyan

Létrehozva:

Ötfős munkacsoportot hoztak létre a javaslat kidolgozására. 

A Politico információi szerint új szabály előkészítésén dolgozik az Európai Néppárt parlamenti képviselőcsoportja, amely lehetővé tenné, hogy ne csak egy személyt, hanem ha az szükséges, egy egész képviselőcsoportot is kizárhassanak a frakcióból. Az eddigi kétharmados többség helyett pedig az egyszerű többség is elég lehet a jövőben.  Az EPP elnöksége egy ötfős munkacsoportra bízta a javaslat kidolgozását, és az ezzel kapcsolatos határozatot is nyilvánosságra hozták.

A határozat alapján a munkacsoport öt EP-képviselőből áll fel, közülük mindenki a Fidesz Néppárton belüli kritikusa. A Népszava brüsszeli tudósítója szerint a szabályzat módosítását hosszú hónapokkal ezelőtt kezdeményezték a magyar tagpárt kritikusai, ezidáig azonban a frakció az ernyőszervezet döntésére várt, saját szabályzata alapján ugyanis nem engedte, hogy teljes nemzeti delegációt zárjanak ki, ha azok nem tartják be a szervezet értékeit és normáit. 

Deutsch Tamás tagságának felfüggesztése előtt 39 politikus indítványozta a politikus kizárását, ezt azonban akkor nem sikerült véghez vinni, azonban aláírtak egy nyilatkozatot, amelynek értelmében a kérdés napirenden marad. A hétfőn jóváhagyott elnökségi határozat szerint a frakció már nem várná meg az ernyőszervezet ítéletét, hanem a jövőben önállóan döntene arról, hogy ki lehet és ki nem lehet a tagja.

(444)

Legnépszerűbb cikkeink