Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Megduplázódott a fertőzöttek száma Csehországban

Létrehozva:

Védõfelszerelést viselõ gyógytornász az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2020. december 11-én. MTI/Balogh Zoltán

Csehországban 9294 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt nap alatt, ami közel a kétszerese az előző nap nyilvántartásba vett 5011 esetnek, 213-an meghaltak – derült ki kedden a hatóságok tájékoztatásából.

A 10,71 millió lakosú országban már 884 799 fertőzéses esetet tartanak nyilván. A járvány kitörésének kezdete óta 13 485-en meghaltak. A kórból 676 593-an felgyógyultak. Kórházban 7132 beteget kezelnek, több mint ezer állapota súlyos.

Az első esetet március elsején észlelték. Azóta 5,2 millió PCR- és más tesztet végeztek el a vírus kimutatása érdekében.

Csehországban romlik a járványhelyzet. Rendkívüli munkarendet vezettek be a kórházakban, 850 fős katonai személyzet segíti az egészségügyiek munkáját. Csupán a nem halasztható műtéteket végzik el, nem fogadnak más betegeket.

Az országban december 27-én megkezdődött a védőoltások beadása a Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok vakcináival. A múlt héten negyvenezer lakos kapott védőoltást.

Kedden megérkezett Csehországba az amerikai Moderna cég vakcinájának első, nyolcezer darabból álló szállítmánya. A tervek szerint márciustól a Johnson & Johnson cég védőoltásának beadása is megkezdődik.

Csehországban október elején ismét életbe lépett a szükségállapot, amely tavasszal két hónapig volt érvényben. A mostani határideje január 22., de a kormány várhatóan harminc nappal meghosszabbítja.

Továbbra is kötelező az arcmaszk viselete, illetve érvényben van az éjszakai kijárási tilalom. A rendelkezés megsértőit mintegy 700 ezer forintnak megfelelő bírsággal sújthatják. A jogi személyek esetében a pénzbüntetés elérheti a hárommillió koronát (mintegy 42 millió forintot). A korlátozások betartásának ellenőrzéséért a rendőrség felelős.

Az országban keddtől megtiltották, hogy a helyi krematóriumok a szomszédos államokból a következő tíz napban halottakat fogadjanak be. Az országban januárban, a korábbi évekhez képest, rendkívüli módon megemelkedett a temetések száma.

 

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink