Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Járvány: Szerbiában hosszabbítottak, Montenegróban enyhítettek

Létrehozva:

Képünk illuszráció. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Továbbra is tilos öt főnél nagyobb összejövetel, és kötelező a maszk zárt térben.

Szerbiában meghosszabbították a járványintézkedéseket, megkezdődik viszont január 18-ától a tantermi oktatás. Montenegróban eközben enyhítettek a korlátozásokon.

A válságstáb javaslatára a szerb kormány úgy döntött: a maszkviselési kötelezettség és az ötfős szabály mellett a vendéglátóhelyek 20 óráig, az élelmiszerboltok 21 óráig tarthatnak nyitva. Az országba pedig csak PCR-tesztel lehet belépni.

Ugyanakkor megkezdődik a szeptemberihez hasonló hibrid oktatás az általános- és a középiskolákban. A középiskolások minden második héten, az általános iskolások minden második nap járnak majd iskolába, a köztes időben online oktatás folyik.

Jelena Borovinic Bojovic montenegrói egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy többé nem kell PCR-tesztet felmutatni az országba való beutazáshoz. Ezt szerinte a járványhelyzet javulása indokolja. Míg a Covid-osztályok kapacitása december második felében 67 százalékos volt, addig mára ez 57 százalékra mérséklődött. Feloldották a hétvégi lakhelyelhagyási tilalmat is, de tilos a Júlián-naptár szerinti újév megünneplése.

Míg Szerbiában már december végén elindult a koronavírus elleni oltás, addig Montenegróban várhatóan csak január végén vagy február elején kezdenek el oltani.

(MTI)

  

Legnépszerűbb cikkeink