Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elhalasztották a hasfelmetsző nő kivégzését Amerikában

Létrehozva:

Shutterstock

Mentális állapotára hivatkozva halasztotta el Indiana állam bírósága Lisa Montgomery, az egyetlen, az Egyesült Államok szövetségi siralomházában lévő nő kivégzését.

Az 52 éves Montgomeryre kedden méreginjekció várt volna, a bejelentés szerint viszont a nő nem tudta felfogni az ítélet indoklását, James Patrick Hanlon bíró pedig elrendelte a nő pszichiátriai vizsgálatát.

Montgomeryt 2007-ben ítélték halálra Missouriban, mert három évvel korábban elrabolt és megfojtott egy nyolc hónapos terhes asszonyt, és kivágta a hasából az élő magzatot.

Montgomery ügyvédje, Kelley Henry a halasztás kihirdetése után közölte, hogy védence mentális állapota romlik, és azon fognak igyekezni, hogy bebizonyítsák, alkalmatlan a kivégzésre.

Montgomery másik védője korábban az ítélet tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre változtatását szorgalmazta. A közel 7000 oldalas kérelem kihangsúlyozta, hogy védencét egész életében bántalmazták és sorozatban megerőszakolták.

    William Barr amerikai igazságügyi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy a szövetségi kormány ismét elkezdi a kiszabott halálos ítéletek végrehajtását. Az utolsó, szövetségi bíróság által halálra ítélt vádlottat 2003-ban végezték ki. Azóta tíz embert végeztek ki ilyen ítélet alapján az Egyesült Államokban. Mindannyian különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt kerültek siralomházba. Nőt 1953 óta egyáltalán nem végeztek ki ilyen ítélet alapján.     Szövetségi halálos ítélet alapján eddig mindössze három nőt végeztek ki az országban.

Montgomery ügyében vélhetően már nem születik eredmény Trump hivatali ideje alatt, elemzők pedig rámutatnak arra, hogy utódja, Joe Biden – akit január 20-án iktatnak tisztségébe – azt ígérte, hogy megválasztása esetén eltörölteti a szövetségi szintű halálbüntetést.

Legnépszerűbb cikkeink