Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

9 millió embert oltottak az USA-ban

Létrehozva:

Klinikai szakápoló a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával a balassagyarmati Kenessey Albert kórház oltópontján. MTI/Komka Péter

Eddig csaknem kilencmillió amerikai kapta meg eddig a koronavírus elleni vakcina első dózisát az Egyesült Államokban – közölte hétfőn az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -Megelőzési Központja (CDC).

A tájékoztatás szerint ez a mennyiség az amerikai tagállamok között szétosztott oltóanyag kevesebb mint harmadának felel meg. Az ország gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) már két vakcinát is engedélyezett, ennek ellenére az oltókampány a tervezettnél lassabban halad. Az FDA korábban a Moderna amerikai gyógyszergyártó cég, illetve az amerikai Pfizer gyógyszergyár és a német BioNTech biotechnológiai cég közös fejlesztésű koronavírus elleni oltóanyagának szükséghelyzeti alkalmazását hagyta jóvá.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök, aki január 20-án lép hivatalba, nemrég közölte, hogy fontolgatja több oltóanyag elérhetővé tételét a tagállamok számára abból a szövetségi tartalékból, amelyet a második dózis biztosítása érdekében halmoztak fel. Mindkét jóváhagyott vakcina esetében 3-4 hétnek kell eltelnie az első és a második adag oltóanyag beadása között.

A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol már 22 557 929-en fertőződtek meg, és 375 838-an haltak meg a kórban.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink