Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Vállalja a vitát Gémesivel Orbán Balázs

Létrehozva:

Vállalja az önkormányzati adóbevételek elvonása miatt Gémesi György által kezdeményezett vitát Orbán Balázs, de csak nyilvánosan – közölte a Miniszterelnökség államtitkára a Facebook-oldalán. 

Ne sajnálja a Mathias Corvinus Collegium Alapítványtól a százmilliárdokat, mert ez nem lehet „vagy-vagy”, hanem csakis és kizárólag „és” kérdése – kérte Orbán Balázs válaszlevelében Gémesit, utalva a városvezető korábbi levelének egyik részére.

A gödöllöi polgármester, aki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke is, korában lapunknak is élesen bírálta a kormány döntését, amely elvonja az önkormányzatok iparűzési adóbevételeinek jelentős részét, és az ügyben levélben fordult Orbán Balázshoz.

A Miniszterelnökség miniszterhelyettese most azzal próbálja meggyőzni Gémesit, hogy a 2010-es kormányváltás előtti időkhöz képest az elmúlt 10 évben mennyit javult az önkormányzatok anyagi helyzete.

“Városvezetőként maga is átélte ezeket az időket, hogyan állhat össze egy politikai szövetségbe azokkal, akik egy évtizeddel ezelőtt a működésképtelenség szélére sodorták az egész önkormányzati szektort és az Ön városát is, s hogyan fordulhat azok ellen, akik a magyar településeket és Gödöllőt is kihúzták ebből az adósságspirálból, s egy azóta tartó töretlen fejlődési pályát kínálnak valamennyi magyarországi településnek” – írta Orbán Balázs.

“Gödöllő helyzetéről érdemes külön is szót ejteni. Az Ön által irányított várostól az állam a 2011 és 2014 között lezajlott adósságkonszolidáció során 7,8 milliárd forint adósságot vállalt át, továbbá az elmúlt tíz évben a hazánknak járó uniós forrásokból közel 33 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a városban. Gödöllő helyi adóbevétele 3,5 milliárd forintot tett ki 2020 novemberéig, ugyanez a mutató 2010-ben még csupán 2,8 milliárd forint volt, így az emelkedés több mint 25%-os. 2020-ban az Ön által vezetett város pénzeszközei 3,6 milliárd forintra rúgtak, ennek teljes egésze kereskedelmi banki számlán volt található, a város továbbá 1,2 milliárd forint állampapír állománnyal is rendelkezik. Mindezek alapján nagy örömmel állapíthatjuk meg, hogy Gödöllő kivételesen jó pénzügyi, gazdasági helyzetben lévő, magas adóerő-képességű település” – emlékeztetett az államtitkár.

Orbán Balázs szerint a járványügyi védekezésből és a terhek elosztásából az egész társadalomnak, a gazdasági élet minden szereplőjének és a magyar államnak – benne a kormányzati és az önkormányzati szektornak – is ki kell vennie a részét. Az államtitkár egy kisvállalkozó hozzá eljuttattott véleménye alapján azt írja, hogy a kkv-szektor számára az iparűzésiadó-csökkentés igenis érdemi segítség. 

Orbán Balázs szerint Gémesi kifejezetten hozzájárul a politikai árokásáshoz az általa vezetett érdekvédelmi szervezet felhasználásával. A polgármester által kezdeményezett vitát elfogadja, de csak akkor, ha az nyilvános lesz.

Legnépszerűbb cikkeink