Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Mostantól papíron is Kim Dzsong Un vezeti az észak-koreai munkáspártot

Létrehozva:

Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt választotta hétfőn a Koreai Munkapárt kongresszusa a párt új főtitkárává – közölte a KCNA állami hírügynökség.

A kommunista diktátor ezzel megszerezte magának a 2011-ben elhunyt apja, Kim Dzsong Il halála óta betöltetlen tisztséget – írja az MTI. A KCNA szerint a pártkongresszus „teljes mértékben támogatta” Kim megválasztását „a forradalom vezetője, valamint az egység és útmutatás központjának” tisztségére.

Szakértők szerint a nagyrészt szimbolikus jelentőségű lépés célja, hogy jobban bebetonozza az eddig is egyeduralkodó Kim Dzsong Un hatalmát a kommunista országban, amelyben a hatalom a Kim család tagjai között öröklődik. 2012-ben a Koreai Munkapárt Kim Dzsong Ilt „örökös pártfőtitkárrá”, fiát, Kim Dzsong Unt pedig első titkárrá nyilvánította.

A KCNA tájékoztatása szerint a párt egyben tisztújítást hajtott végre a nagy befolyással rendelkező Központi Bizottságban, amelynek része a Politikai Bizottság is. Úgy tudni, Kim Jo Dzsong – Kim Dzsong Un – húga, aki maga is magas tisztséget tölt be a pártban, nem szerepelt a Politikai Bizottságba beválasztottak listáján, ellentmondva megfigyelők várakozásainak.

 

Legnépszerűbb cikkeink