Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Merkel szerint problémás Donald Trump Twitter-fiókjának felfüggesztése

Létrehozva:

A német kancellár közölte, a szabad véleménynyilvánítás „elemi fontosságú” szabadságjog. 

A Twitter úgy látja, hogy fennáll annak a veszélye, hogy Trump további erőszakot szít, miután feltehetőleg üzenetei hatására rohamozták meg a tüntetők a washingtoni Capitoliumot a múlt héten. Ezért függesztették fel a fiókot. 

Angela Merkel szóvivője, Steffen Seibert újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy az internetes közösségi oldalak működtetőinek „hatalmas a felelősségük, hogy a gyűlölet, a hazugságok és az erőszakra való felbujtás ne mérgezze meg a politikai kommunikációt”.

Helyesnek nevezte a fellépést, például a problémás tartalmak megjelölését, ugyanakkor kiemelte, hogy a szabad véleménynyilvánítás „elemi fontosságú” szabadságjog.

A szóvivő leszögezte, hogy ezen alapvető jogot csak a hatályos törvények által meghatározott kereteken belül lehet korlátozni, nem a közösségi oldalak vezetésének döntése alapján.

„Ebből a szempontból nézve a kancellár problémásnak tartja az amerikai elnök fiókjainak tartós blokkolását” – hangsúlyozta berlini sajtótájékoztatóján Seibert.

A Twitter múlt pénteken határozatlan időre felfüggesztette Trump fiókját, aláhúzva, fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít, miután feltehetőleg üzenetei hatására tüntetők megrohamozták a Capitoliumot. A még hivatalban lévő elnököt a Facebookról és az Instagramról is letiltották a napokban hasonló okokból legalább utódja, Joe Biden január 20-i beiktatásáig, illetve a Twitch és a Snapchat is elérhetetlenné tette az oldalát.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink