Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Fiala János az amerikai demokrácia válságáról is beszélgetett ma reggel

Létrehozva:

Filippov Gábor volt Fiala János vendége hétfő reggel a 168 Órán futó, Keljfeljancsi című online élő műsorban. A politikai elemző a múlt heti, Capitolium béli tragikus eseményeket értelmezve beszélt az amerikai demokrácia válságtüneteiről.

Filala műsorának fő témája ma reggel az amerikai elnökválasztás körüli múlt heti, erőszakba forduló incidens volt, melynek során Donald Trump támogatói megostromolták az amerikai törvényhozás épületét. Fiala felidézte, hogy Orbán Viktor szerint ami az USA-ban történt, azt idehaza is ismerjük, merthogy szerinte a magyar baloldal is próbálkozott már erőszakkal a törvényhozásban. Fiala vitatta a párhuzam érvényességét.

A műsor vendége, Filippov Gábor arról beszélt, szerinte is érdemes különbséget tenni a viszonylag frissen létrejött demokráciák (mint például Magyarország) és az olyan többszáz éve stabilan működő demokratikus rendszerek között, mint amilyen az Egyesült Államok.

A frissen demokratizált országok esetében a demokratikus átmenet sikerességének éppen az egyik fokmérője, hogy egy választás után megtörténik-e a hatalom békés átadása és átvétele. Magyarországon a kilencvenes években sokakban „kialakulhatott egy félig megalapozott paranoia, hogy meg fog szakadni a demokratikus átmenet” – magyarázta a politikai elemző.

Más a helyzet az Egyesült Államokban, ahol a politikai rendszert évszázadokon át egy olyan konszenzus működtette, ahol bár nagyon kiterjedtek lehetnek az ellentétek a politikai mezőben, de az intézmények helyes működésébe vetett hit alapvetően megkérdőjelezhetetlen volt, legalábbis a legutóbbi évtizedekig. „A két párt közötti versengés a kilencvenes évekig sokkal jobban épített a konszenzuskeresésre, a kölcsönösen előnyös egyezségek megkötésére. A kisebbségi farakció nem egészen az ellenzékiséget jelentette, mint nálunk, hanem a kisebb testvért a kormányzásban” – érzékeltette a különbségeket a műsorban Filippov Gábor.

A szakértő arról beszélt, hogy a kilencvenes években elsősorban a republikánusok ismerték fel, hogy van a politikai gyakorlatnak olyan módja is, ami az európai parlamentarizmusra hasonlít inkább, amelyben a kisebbségi státus a másik politikai erő előzetes és totális megsemmisítésére szolgál. Ez vezetett végül oda, ahol ma tart az USA.

Fiala János élő beszélgetős műsora mostantól várhatóan reggelente fél hétkor jelentkezik a 168 Óra online felületein. A műsorvezető ma a kezdeti technikai nehézségek ellenére is jó kedvében volt, és tréfálkozva jegyezte meg, ha most fölállna, és hazamenne, már akkor is büszkén elmondhatná, hogy volt Keljfeljancsi 2021-ben. A műsor zenei vendége ezúttal Berta Zsolt zenész-író volt, érdekesség, hogy neki Jancsiszög címmel jelent meg az első regénye még 2008-ban.

Az élő adást felvételről teljes terjedelmében itt lehet megtekinteni:

Legnépszerűbb cikkeink