Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Akár kétfordulós is lehet az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása

Létrehozva:

Az Országgyûlés plenáris ülése 2020. december 14-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A koncepció még nincs teljesen kidolgozva és elfogadva.

Kétfordulós előválasztást javasol a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt személyének meghatározására Magyar György ügyvéd – írja az Index. A koncepció még nincs teljesen kidolgozva és elfogadva, de a Civil Választási Bizottság elnöke szerint jelentős többségi vélemény van arról, hogy ez a forma teljes lefedettséget és legitimitást adhatna az ellenzéknek. 

Magyar György a javaslatáról az Indexnek azt mondta: az előválasztáson részt vevő szavazók három kérdésben is kinyilváníthatnák a véleményüket:

  • a közös miniszterelnök-jelölt személyéről,
  • az egyéni képviselőjelöltekről
  • és a pártszimpátiájukról.

Utóbbi azt is eldönthetné, hogy a választók milyen arányban látnák az ellenzéki pártok jelöltjeit a közös listán. Magyar György szerint ezzel elkerülhető lenne, hogy „füstös szobákban”, a választók bevonása nélkül szülessenek megállapodások.Az előválasztás eredménye ugyanis valóban a választói akaratot tükrözhetné a közös listán is.

A kétfordulós előválasztást azért is fontosnak tartja, mert az első fordulóban, az úgynevezett előselejtezőben minden indulni szándékozó miniszterelnök-jelölt megmérettethetné magát – az együttműködés pártjain túlról érkezők is.

A választók mondhatnák meg, hogy ki a két (vagy akár három-négy) legerősebb aspiráns. Közülük azok is választhatnának a második fordulóban, akiknek a kedvence az elsőben kiesett.

Így elkerülhető lenne az, mint egy egyfordulós előválasztásnál, vagyis hogy több jelöltön terülnek szét a szavazatok. Ugyanakkor az is kiderülne, hogy kiknek van valós társadalmi támogatottságuk – fejtette ki Magyar György.

Az alulmaradtaknak egy értéknyilatkozatban kellene rögzíteniük, hogy elfogadják az előválasztás eredményét, nem indulnak el miniszterelnök-jelöltként a 2022-es választáson, továbbá kiállnak a győztes mellett.

A szavazás személyesen és online is működhetne, de azt azért Magyar György hozzátette: a koronavírus-járvány jobban megtanította az embereket az online lehetőségeket használni.

A Civil Választási Bizottság elnöke szerint nagyobb lehet az online szavazás jelentősége, példaként említette, hogy az aHang adhatná a technikai hátteret, amely teljes mértékben biztonságos segítséget jelentene egy előválasztás lebonyolításához.

Az Index kérdésére válaszolva Magyar György vitaképesnek nevezte a Momentum javaslatát, hogy minden olyan magyar állampolgár is részt vehessen az előválasztáson, aki a 2022-es választásig betölti a tizennyolcadik életévét.

A Civil Választási Bizottság elnöke arra is kitért, hogy az eredményes folyamat érdekében belépési és érvényességi küszöböt is meghatároznának. Azt azonban hangsúlyozta, hogy a részleteket még ki kell dolgozni.

Magyar György szerint az előválasztás egyszerre aktivizálna, hitelesítene és tematizálna, mivel az egész folyamat kitöltené a közéletet, továbbá pontosabban visszaadná a választók pártállását, mint bármilyen közvélemény-kutatás.

A civil szervezet egyébként még 2019-ben jött létre, hogy megszervezze és segítse lebonyolítani az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztást.

 

 

Legnépszerűbb cikkeink