Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Ötmillió gyorstesztet kapnak az iskolák Ausztriában

Létrehozva:

Képünk illusztráció. / MTI/Varga György

Ötmillió koronavírus-gyorstesztet bocsátanak az iskolák rendelkezésére január 18-tól Ausztriában annak érdekében, hogy megfékezzék a kórokozó terjedését, miután a távoktatás után a tanulók ismét visszatérnek a tantermekbe.

A rendszeres tesztelés a megfelelő stratégia azokban a nehéz hónapokban, amíg a társadalom teljes átoltottsága meg nem valósul – jelentette be szombaton Heinz Fassmann osztrák oktatásügyi miniszter, hozzátéve, hogy az intézkedésnek köszönhetően a tanulók és a pedagógusok önkéntes alapon hetente egyszer teszteltethetik magukat.

Ausztriában a legtöbb iskolában távoktatást rendeltek el január 7. és 15. között. Egyelőre még nem tudni pontosan, hogy mikor nyithatják meg újra az iskolákat.

A fiatalabb gyerekeket a szülők tesztelhetik majd otthon, a nagyobbakon az iskolában végzik el a vizsgálatot, amelynek eredménye 15 percen belül látható.

Bizonyára lesznek szülők, akik ehhez nem járulnak majd hozzá – mondta Fassmann. Mégis ez egy lehetőség arra, hogy újranyithassuk és képesek maradjunk nyitva is tartani az iskolákat – tette hozzá.

Ausztriában a pedagógusok várhatóan február végétől kaphatják meg a koronavírus elleni oltást.

A pandémia kezdete óta Ausztriában 379 071 fertőzöttet jegyeztek fel, és 6687 ember halálát hozzák összefüggésbe a koronavírus okozta szövődményekkel. Az országban január 24-ig tart majd a járvány miatt – már harmadik alkalommal – elrendelt teljes zárlat, de sajtóhírek szerint az iskolákba már január 18-án visszatérhetnek a tanulók.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink