Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Vizsgálat indult, mert a kórház folyosóján bugyi nélkül kellett várakozniuk a nőknek

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

A Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig megállapította, hogy ez szabálytalan.

Hatósági intézkedés kezdődik a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának szülész-nőgyógyászati osztályán, miután egy helyi érdekérvényesítő civil csoport panasszal fordult az ombudsmanhoz – írja a 444.

A Békés Szülésért Támogatókör közösségi oldalán számolt be az esetekről:

  • A főorvosi bemutatás során a nőket az osztály orvosi és szakdolgozói plénuma előtt nyilvánosan vizsgálják, és végeznek rajtuk beavatkozásokat, amire a folyosón bugyi nélkül kellett várakozniuk.
  • A kórházban sok harc után is csak úgy engedélyezik az újszülöttek és édesanyjuk együttes elhelyezését (rooming-in), hogy a baba az anya mellett csak akkor lehet éjszaka, ha erről az anya egy külön dokumentumot aláír, és a vizsgálatok, vizit, fürdetés idejére kötelezően „beadja” az újszülöttet a többi újszülött osztályon fekvő baba mellé.

Az alapvető jogok biztosa a panasz nyomán a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordult, ami megvizsgálta a beadványt, és „számos szabálytalanságot állapított meg”. Habár a levélből több részlet nem derül ki, a Békés Szülésért Támogatókör azt írja,

„a számos szabálytalanság reményeink szerint azt jelenti, hogy a vizsgálat is azt állapította meg, hogy az általunk felvázolt problémák valóban szakmai és jogi szabályokba ütköznek. Ezáltal reméljük, hogy a hatósági intézkedések ezeket az állapotokat, gyakorlatokat egyértelműen megszüntetik, megtiltják.”

Legnépszerűbb cikkeink