Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kína karantén alá tesz egy 11 milliós várost

Létrehozva:

Képünk illusztráció. / Fotó: NOEL CELIS / AFP

Kína karantén alá vonja Sicsiacsuang városát, mert szerdán 117, csütörtökön 66 fertőzést találtak Hopej tartomány fővárosában.

A város lakói nem mehetnek a városhatáron kívülre, a nagyobb autópályákat, a busz- és vasútállomásokat lezárták, a repülőjáratokat törölték – írja a CNN. Csütörtökön azt is bejelentette a városvezetés, hogy bírsággal sújtja a tilalmat megszegőket. A városon belüli gyülekezés is tiltott, az iskolákat is bezárták.

Néhány hét múlva ünnepelnék a kínaiak a Holdújévet, ami az egyik legnagyobb ünnepük, és általában nagy forgalmat generál a családjukhoz hazautazók miatt. Tavaly két nappal az ünnep előtt zárták le Vuhant, ami későnek bizonyult: addigra már sokan hazautaztak, és potenciálisan hordozták magukkal a vírust a városból. Több helyi önkormányzat javasolta a lakóinak, hogy idén mellőzzék az utazást, de más városok teljes lezárásáról egyelőre nem hallani.

Sicsiacsungban 3000 egészségügyi dolgozót vetettek be a tesztelésre, egy kórházat berendeztek a Covid-19 betegek számára, és további hármat készenlétbe állítottak, közölte Meng Xianghong alpolgármester.

Egészségügyi szakértők úgy vélik, a sicsiacsungi helyzetet túl későn vették észre, a vidéki területek pedig gyenge láncszemek a járvány elleni védekezés szempontjából. Sok helyi kórház nincsen felkészülve a covidos betegek ellátására vagy éppen tesztelésére. Továbbá az derült ki, hogy több tömeges fertőzés temetésekhez, esküvőkhöz és egyéb vallási gyülekezéshez köthetőek, amik nagyon veszélyesek lehetnek.

Legnépszerűbb cikkeink