Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Iszlamista hitszónok szabadult

Létrehozva:

Képünk illusztráció. / MTI/Balázs Attila

Kiszabadult a börtönből pénteken Indonéziában Abu Bakar Bashir iszlamista hitszónok, akiről azt tartják, hogy ő tervelte ki a 2002-ben Balin elkövetett, több mint kétszáz ember halálát okozó terrortámadást.

A most 82 éves férfit nem a Balin elkövetett vérengzésben játszott közvetlen szerepéért ítélték el, hanem terrortámadásokra való felbujtás miatt kapott 15 évet, illetve azért, mert segített megszervezni az iszlamisták egy kiképzőtáborát a nyugat-indonéziai Aceh tartományban.

Bashir 10 év börtönbüntetés letöltése után szabadult pénteken azzal a feltétellel, hogy részt vesz egy deradikalizációs programban. Sokan tartanak viszont attól, hogy továbbra is nagy befolyása lesz a helyi szélsőséges körökre.

Bashirt tartják az al-Kaidához köthető indonéziai Jemaah Islamiyah terroristacsoport szellemi vezetőjének, bár elemzők szerint mára az irányító szerepe jelentősen gyengült a szervezet élén. A radikális hitszónok 2014-ben a börtönben az Iszlám Állam terrorcsoportnak fogadott hűséget.

Eddy Hartono, Indonézia terrorizmusellenes ügynökségének vezetője azt mondta: abban reménykednek, hogy Abu Bakar Bashir szabadulása és a deradikalizációs program után már békés hangvételű, megnyugtató szónoklatokat fog tartani.

A Balin elkövetett támadás után Ausztrália és az Egyesült Államok támogatásával Indonézia elitalakulatot hozott létre, amely az utóbbi években a Jemaah Islamiyah számos fegyveresét őrizetbe vette vagy likvidálta, sikerrel meggyengítve ezzel a szervezetet. Ugyanakkor Indonéziában több új szélsőséges csoport is létrejött az Iszlám Államot követve, és ezek aktívan hajtanak végre támadásokat a világ legnépesebb muszlim országában.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink